Salaši preostali samo u tragovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2018, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salaši preostali samo u tragovima

Salaši oko Sonte nekada su bili oaza paorskog života, danas su višedecenijski salaši ostali samo u tragovima, građevine su ruinirane, a ni salašara više nema.

"Salaša, kao što je ovaj tu pred nama bilo je na desetine, na žalost u novije vreme, ostaju samo kao svedok jednog vremena, jer uglavnom su napušteni, porušeni ili su bukvalno nestali", kaže prof. Zvonko Tadijan, meštanin Sonte.

Ruinirani salaši slika su sonćanskog atara poslednju deceniju. Nekolicina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << entuzijasta, poput Sonćanina Laze Šokca, još uvek održava porodična imanja, kao što je to Salaš pod rednim brojem 82, koji je jedan od najstarijih u seoskom ritu.

"Na salašu uzgajam stoku i živinu, pa imam obavezu da dolazim na salaš, ali i ne samo zbog toga, volim da dođem ovde jer sam na ovom mestu odrastao sa porodicom i sa salaša išao peške u školu", kaže Lazo Šokac, meštanin Sonte.

Ograđen kanalom punim ribe, sakriven u krošnjama drveća, među kojima se samo nazire krov od trske, još uvek odoleva zubu vremena.

"Na salaš dolazim često i ovde bih mogao bez dinara da živim, jer sve imam na salašu od mesa, voća i povrća. Odem u baštu uzmem šaku aronije, pa uberem moje kruške i jabuke, ma ne bih bio gladan. Salašarski život ima prednosti samo što ga ne vide mladi koji sve češće odlaze", kaže Lazo Šokac.

Nekada su ovakve naseobine bile ogledalo bogatog paorskog života, a danas nema ni salaša ni salašara.

"Ljudi su se prvo odselili sa salaša na selo, a sa sela su otišli u veća mesta ili u inostranstvo. Imamo primere salaša koji se nekako održavaju, ali to su na žalost retki primeri. Često nema ni naslednika koji bi održavali salaše, ali generalno mlade ne zanima takav način života", kaže Zvonko Tadijan.

I ako je Sonta nadomak granice sa Hrvatskom, u okrilju Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, ruralnog turizma gotovo da nema, mada su potencijali i te kako dobri, jer je ovde zadnja pošta priroda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.