Sagledavamo negativne efekte jačanja franka

Izvor: Beta, 17.Jan.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sagledavamo negativne efekte jačanja franka

BEOGRAD, 17. januara 2015. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) u narednim danima održaće sastanke sa predstavnicima banaka, Udruženjem banaka i relevantnim organizacijama gradjana kako bi bilo pronadjeno najbolje rešenje za prevazilaženje problema u otplati kredita u švajcarskim francima, koji su nastali jačanjem te valute.

"NBS je svesna da će jačanje franka za oko 15 odsto bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih švajcarskim francima. U tom smislu već se pristupilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << sagledavanju negativnih efekata jačanja franka na njihov položaj, ali i posledica na stabilnost finansijskog sistema", rečeno je agenciji Beta u NBS.

Upitani o ponudjennim rešenjima, medju kojima je fiksiranje kursa franka i konvertovanje kredita uzetih u toj valuti u evro, iz NBS su odgovorili da će se tek nakon dijaloga izjasniti o konkretnim merama.

"Kada je reč o gotovim rešenjima koja se nude od predstavnika udruženja gradjana i drugih zainteresovanih, treba imati u vidu da sva nametnuta rešenja kojima se olakšava položaj korisnicima kredita u francima, po pravilu znače i prenošenje rizika sa korisnika ovih kredita, a samim tim i troškova, koje bi po tom osnovu snosile banke, NBS i/ili država", naveli su u NBS.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.