Izvor: B92, 08.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac i dalje u blokadi

Šabac -- Sve putni pravci od Šapca ka Beogradu, Novom Sadu, Valjevu i Loznici i danas blokirani zbog štrajka poljoprivrednika.

Nezadovoljni poljoprivrednici zahtevaju veće otkupne cene tovljenih svinja i mleka. Prema izveštaju policije, blokirani su magistralni putevi iz Šapca ka Loznici u selu Petlovača, ka Novom Sadu i Beogradu preko mosta na reci Savi kod Šapca i ka Obrenovcu u selima Debrc i Beljin.

Zbog blokada u mačvanskim selima zaustavljen je saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na graničnom prelazu Pavlovića most i ka Sremskoj Mitrovici. Blokade su postavljene i u selima koceljevačke opštine Gradojević i Lojanice na magistralnom pravcu ka Valjevu. Zbog blokade mosta preko reke Save kod Šapca sprečen je saobraćaj ka autoputu, pa su na sremskoj strani mosta stvorene kolone kamiona.

Prema rečima poljoprivrednika, vozači kamiona pokušali su tokom noći da probiju barikade na mostu, ali je policija sprečila incidente.

Poljoprivednici su protest počeli 30. januara blokadom centra opštine Bogatić, a zatim je protest proširen na sve saobraćajnice u regionu.

Proizvođači traže od Ministarstva poljoprivrede više otkupne cene tovljenika, zabranu uvoza svinjskog mesa, ukidanje plaćanja na poček kod otkupa, bolju organizaciju proizvodnje, višu otkupnu cenu mleka i razdvajanje penzionog i socijalnog osiguranja.

Bubalo: Vlada neće otkupljivati svinjsko meso

Vlada Srbije neće od proizvođača otkupljivati svinjsko meso za robne rezerve, izjavio je danas ministar privrede Predrag Bubalo, odgovarajući na zahteve svinjara iz mačvanskog kraja koji od 30. januara blokiraju magistralne puteve nezadovoljni niskom otkupnom cenom.

Bubalo je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, rekao da svinje nikada nisu ni otkupljivane za robne rezerve, a da je 2001. i 2003. izvesna količina mesa dobijena od proizvođača u zamenu za kukuruz.

"I dalje imamo meso na lageru, nije prodato, i verovatno će jednog dana morati biti bačeno, jer za šta može da se iskoristi meso dobijeno razmenom još 2003. godine. Danas je 80 odsto slučajeva razmene pod tužbom, zato što su seljaci dobili kukuruz, ali nisu predali tovljenike", rekao je Bubalo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.