Sa srpskih njiva nema zarade - samo šteta

Izvor: B92, 07.Avg.2017, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa srpskih njiva nema zarade - samo šteta

Beograd -- Za razliku od prošle godine, koja je poljoprivrednicima donela rekordne prinose, ove godine već sredinom leta bilo je jasno da zarade neće biti, samo štete.

Kolike, još ne računaju. Zbog suše traže da bude proglašena elementarna nepogoda.

Suša je opustošila njive u Srbiji.

Vojislav Malešev, iz Kaća, kao većina paora, proračunom visine štete još se ne bavi.

“Mi poljoprirvednici možemo da svedemo račune samo kada naši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usevi pređu preko vage i kad znamo šta smo ubrali“, kaže on.

Precizne informacije o šteti još nemaju ni u ministarstvu.

“Evidentno je da će doći do dosta smanjenog roda kukuruza. Koliko je to konkretno to ćemo videti u narednim danima koji dolaze. Mi pripremamo mere i tek u narednim nedeljama ima vremena o tome da pričamo iz jednog jednostavnog razloga tada ćemo imati konačne cifre“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Čak i ako bi država proglasila elementarnu nepogodu, paori kažu da od toga ne bi imala puno koristi.

“Mi možemo da osiguramo samo nepogodu u smislu grada, oluje, a ne možemo da osiguramo nepogodu u smislu suše zato što to kod nas nije dobro rešeno”, kaže Vojislav Malešev, poljoprivrednik iz Kaća

Srbija nije obezbedila fondove iz kojih bi finansirala nadoknadu štete, nastale usled suše, upozorava agrarni analitičar Čedomir Keco.

“Kad je u piutanju suša još nikada nije bilo nadoknađeno u državi srbija na bazi izgubljenih vrednosti u poljoprivredi. Dražva može ujutro proglasiti da ima elementarnu nepogodu zbog suše, ali onda mora reći nadoknađuje taj iznos, kome, procena, iz kojih sredstava”, ističe agrarni analitičar Čedomir Keco.

Poljoprivednici se mogu nadati nekim parcijalnim isplatama premija i subvencija i eventualnom oslobađanju plaćanja nadoknada odvodnjavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.