Sa ličnom kartom na šalter bilo koje pošte

Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa ličnom kartom na šalter bilo koje pošte

Danas je počeo upis besplatnih akcija na koje ima pravo oko 4,5 miliona punoletnih građana Srbije. Šalteri pošta otvoreni su jutros u osam časova u celoj Srbiji i jedino što građani treba da ponesu sa sobom da bi ostvarili pravo na akcije jeste važeća lična karta i kartica o bankovnom računu.

Ukoliko nema nigde bankovni račun, odmah će mu na tom istom šalteru biti otvoren - i to besplatno. Za raseljena lica sa Kosova i Metohije važi sve isto, ali moraju da ponesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa sobom i izbegličku legitimaciju, a zbog preuzimanja podataka o novoj adresi.

Status onih koji se upišu za besplatne akcije već danas, prvog dana, i onih koji to urade tokom narednih šest meseci, odnosno do 31. julom kada ističe rok, biće potpuno isti, tako da razloga za žurbu i stvaranje redova pred šalterima nema. Svi građani, bez obzira na to kada se prijave, koliko godina imaju, da li su službenici, penzioneri, poljoprivrednici, studenti ili nezaposleni - dobiće istu količinu akcija. U besplatnom paketu, a čija ukupna vrednost bi trebalo da bude 1.000 evra, dobiće akcije šest javnim preduzeća - NIS, „Jat", „Telekom", EPS, „Galenika" i Aerodrom „Beograd".

Prijavljeno oko 87.000 građana

Prvog dana prihavljivanja na šalterima Pošte Srbije za podelu besplatnih akcija prijavilo se oko 87.000 građana.

U tom periodu otvoreno je i 42.500 dinarskih računa građanima koji do sada nisu imali račun.

Na području Beograda za akcije se prijavilo 20.640 građana, samo u centru glavnog grada 8.624 građana, a najmanje građana prijavilo se na području Kosova i Metohije - 207.

Građani se prijavljuju na posebnim, vidno obeleženim šalterima Pošte, kojih ima više od 600, a u slučaju gužvi, i svi ostali šalteri u poštama preuzimaće taj posao, jer su za to osposobljeni.

Upis akcija može da se uradi u bilo kojoj pošti, nebitno da li se ona nalazi u naselju gde taj građanin živi, ili negde dalje, pošto su su sve pošte elektronski povezane. Ali, taj sistem jedinstvene mreže obezbeđuje da isti građanin ne može da bude upisan više puta. Ne bi, takođe, smelo da se desi da bilo koji građanin bude upisan bez njegovog ličnog prisustva. Za eventualne zloupotrebe te vrste, predviđene su kazne i do 100.000 dinara.

Uslovi za dobijanja akcija su da niste dobili nijednu akciju, da ste upisani u knjige državljana Srbije najkasnije do 3. januara ove godine, da imate do jula prošle godine prebivalište na teritoriji Srbije, a za mlade da su 18. godina napunili do 31. decembra 2007. Građani koji su predali zahteve za dobijanje državljanstva pre 3. januara ove godine mogu da se prijave jednako kao ostali, ali da li će dobiti akcije, kada u jesen bude svođen spisak, zavisiće od toga da li će im rešenje o dobijenom državljanstvu glasiti na datum pre 3. januara 2008.

Građani koji ispunjavaju sve ove uslove i oko državljanstva, boravišta, biračkog spiska, punoletstva, a kroz privatizaciju su do akcija stigli putem nasleđivanja, sada imaju pravo i na ove akcije. Isto važi i za radnike preduzeća u kojima su bile podeljene akcije, ali nikada nisu mogle da budu upotrebljene jer je preduzeće otišlo u stečaj.

Pre odlaska na šalter, treba proveriti da li je lična karta važeća, upisana trenutno aktuelna adresa. Agencija za privatizaciju će, kada od jeseni krene sa slanjem potvrda o upisanim akcijama to slati na adrese upisane u ličnim kartama. O promeni adrese nakon evidentiranja, obavestiti Agenciju za privatizaciju.

Upis po pozivu

Nepokretnim i bolesnim građanima dolaziće kući posebna komisija da ih upiše za bespatne akcije. Ti građani ili neko od članova porodice, komšiluka potrebno je samo da pozovu kol centar (tel. 0800-100-300)- izdiktiraju ime i adresu osobe. Zakazivanje dolazaka počinje već od danas.

Šalteri i u konzulatima

Za građane na privremenom radu ili boravku u inostranstvu upis besplatnih akcija od danas mogu obaviti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije.

Dinkić: Prvi novac od akcija u januaru 2009. godine

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi prvi novac na račune građana mogao da pristigne u januaru sledeće godine, a prva trgovanja akcijama tih preduzeća biće moguća u prvoj polovini 2009. godine. On je kazao da se razmišlja o amandmanima na Zakon o besplatnoj podeli akcija, koji bi omogućio da to pravo ostvare i građani koji su u dosadašnjoj privatizaciji dobili bezvredne akcije, kao i poslovno nesposobne osobe.

Dinkić se danas prijavio za besplatne akcije na šalteru Glavne pošte u Beogradu i tom prilikom najavio da će sve manjkavosti zakona, koje budu uočene, biti ispravljene amandmanima. "Videli smo dve nepravde koje, možda, mogu proizaći iz današnjeg teksta zakona. Jedna je da su oni koji su dobili akcije, koje ne mogu da naplate, jer su preduzeća loše privatizovana, izuzeti od dobijanja besplatnih akcija, a poslovno nesposobna lica nisu u biračkom spisku, iako su državljani Srbije, pa će biti predloženo da se i njima u posebnom postupku uz proveru omogući naknadni upis za akcije, kazao je Dinkić.

On je izrazio očekivanje da će prvo biti privatizovani NIS, Jat, Telekom "Srbija" i "Galenika" i to u približno isto vreme i neka preduzeća će ići na Beogradsku berzu, a neka će ostati većinski državna.

Građani će imati pravo na dividendu svake godine, a moći će i da akcije prodaju na berzi, naveo je Dinkić, napomenuvši da će građani biti vlasnici 15 odsto NIS-a nezavisno od kupca tog preduzeća.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počela prijava za besplatne akcije

Izvor: B92, 28.Jan.2008

Beograd -- Prijavljivanje građana za besplatne akcije javnih preduzeće počelo u svih 1.319 pošta u Srbiji...Građanima, koji imaju pitanja o evidentiranju za besplatne akcije, na raspolaganju će biti kol centar na broju 0800-100-300..Kako je ranije najavila Agencija za privatizaciju, građani se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.