Sa MMF-om o odgovornom trošenju

Izvor: B92, 16.Avg.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa MMF-om o odgovornom trošenju

Beograd -- Misija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi ove nedelje u Beograd gde će od četvrtka voditi tehničke razgovore sa Vladom Srbije.

Sledećeg ponedeljka će početi i zvanični pregovori o petoj reviziji aranžmana vrednog tri milijarde evra.

I ovog puta će se raspravljati o tome šta je sve Beograd uradio u prethodna tri meseca, kada je poslednji put MMF bio u Srbiji, ali će se najviše vremena iskoristiti za Zakon o fiskalnoj odgovornosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Taj zakon, kažu ekonomisti, je bitan kako bi se javne finansije vodile na kredibilan način i kako ne bi došlo do prekomerne javne potrošnje.

Ljaljić: Sprečiti predizborno trošenje

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić kaže da će glavna tema razgovora sa MMF-om biti „donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti koji podrazumeva da se limitira zaduženje države i da se ne dogodi da svaka vlada pred izbore nemilice troši i zadužuje se, a sve u svrhu kampanje".

Šef odseka za Evropu u Medjunarodnom monetarnom fondu Albert Jeger sa svojim ekspertima još jednom će češljati srpske finansije i tražiti da mu se pokaže šta je sve Srbija uradila u prethodna tri meseca, kada je poslednji put boravio u Beogradu.

Od tada, jedino što je vidljivo urađeno bila je isplata bonusa zaposlenima u javnim preduzećima, što je MMF dozvolio umesto zahteva za povećanjem plata i penzija. Racionalizacija administracije za deset odsto, na čemu MMF insistira, i dalje tapka u mestu.

Pored tog nerešenog pitanja, pokrenuće se i nova, kao što je zakon o fiskalnoj odgovornosti kojim bi trebalo da se kontroliše javna potrošnja. Ekonomski analitičar Nikola Altiparmakov kaže da je taj zakon izuzetno važan jer njima treba da se osigura da javni dug Srbije ne pređe kritični nivo koji bi mogao da izazove dužničku krizu.

„Ključna stvar zakona je da se predvidi osnivanje nezavisne institucije fiskalnog saveta, koji bi omogućio da se, sa stručne strane, dozvoli kontrola javnih finansija u smislu da se zahteva njihovo odgovorno planiranje i izvršavanje u narednom periodu, upravo da bi se izbegli problemi koje trenutno imaju neke zemlje u okruženju. Što se tiče samih tehničkih detalja, poput toga da li bi se definisao neki održiv nivo javnog duga na 40 ili 45 posto BDP-a, mislim da je to od sekundarne važnosti", kaže on.

Cvetković: Bez većih plata i penzija

Premijer Mirko Cvetković je nedavno rekao da se na osnovu trenutne situacije može reći da će odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija u ovoj godini biti teško ostvarivo. "No nikad ne reci nikad, sačekajmo da vidimo šta će biti", istakao je on, podsetivši da Srbija ima aranžman sa MMF-om koji ne predviđa odmrzavanje plata i penzija u ovoj godini, već u sledećoj.

Ta nezavisna institucija fiskalnog saveta bi kontrolisala na koji način se troši novac iz državne kase, odnosno regulisao bi javnu potrošnju. To može da stvori probleme za Vladu Srbije s obzirom da je sledeća godina predizborna i da se tokom nje obično dosta novca troši, kaže urednik Ekonomist magazina Milan Ćulibrk.

„Mislim da je taj savet u interesu i ministarke finansija Diane Dragutinović i da bi joj to bila jedna od najboljih poluga u odbrani od raznih zahteva da se poveća javna potrošnja, za ove ili one namene, i to bi joj na neki način olakšalo posao prilikom predlaganja budžeta za narednu godinu. On će morati da bude restriktivniji nego ove godine, deficit budžeta neće smeti da bude 4,8 posto kao što je dogovoreno za ovu godinu. Jako je bitno da postoji nezavisno regulatorno telo koje bi moglo da upozori Vladu i da joj na neki način zabrani da troši novac poreskih obveznika za neke namene koje nisu predviđene budžetom", objašnjava Ćulibrk.

Premijer Mirko Cvetković nedavno je rekao da očekuje uspešne pregovore sa MMF-om i da bi sve trebalo relativno lako da prođe, jer se u budžetu realizuje sve što je dogovoreno sa tom međunarodnom institucijom.

Milan Ćulibrk, međutim, iznosi podatak ministarstva finansija da je u prvih šest meseci prikupljeno 300 milijardi dinara i da će, ukoliko se takav trend nastavi, budžet biti u manjku za dodatnih 60 milijardi. Zbog toga će biti neophodan rebalans, što Ćulibrk očekuje da će Vlada Srbije čuti i od MMF-a.

Šoškić: Pregovori će biti uspešni

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da predstojeći pregovori, povodom pete revizije kreditnog aranžmana sa MMF-om, neće biti laki, ali da će se uspešno završiti. Vlada preduzima korake u dobrom pravcu, pre svega po pitanju pripreme jednog kvalitetnog zakona o fiskalnoj odgovornosti", naglasio je Šoškić.

„S jedne strane, rebalans budžeta podrazumevaće smanjivanje prihoda jer je očito da njih neće biti onako kao što je bilo prvobitno očekivano. A s druge strane, biće definitivno proširen budžetski deficit jer je dogovoreno sa MMF-om da se ne steže dalje javna potrošnja zbog straha da bi to moglo dodatno da pogura srpsku privredu ponovo ka recesiji jer se ona tek blago oporavlja. Uopšte nije sigurno da je srpska privreda izašla iz recesije", navodi on.

Pred MMF-om ponovo će se naći zahtev da se dozvoli odmrzavanje plata i penzija, što inače tokom prethodnih pregovora inače nije bilo dozvoljeno. Nikola Altiparmakov očekuje da će MMF i ovog puta dati isti odgovor.

„Ja spadam u grupu ekonomista koja smatraju da ovaj zahtev ekonomski nije opravdan. Čak i kad bi bio ekonomski opravdan, sa socijalne strane ta vrsta stimulisanja domaće tražnje nije opravdana. Ako već treba da se stimuliše tražnja, mislim da bi sa socijalne strane bilo daleko opravdanije da se stimuliše tražnja povećanjem, recimo, naknada za nezaposlenost, povećanjem socijalne pomoći, a ne povećanjem plata u javnom sektoru koje su inače, i pored zamrzavanja, trenutno oko 35 posto veće od proseka plata u privredi", objašnjava on.

MMF je 2009. odobrio Srbiji stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine. U dosadašnje četiri tranše Srbija je povukla oko 1,4 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.