SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Ministra Sertića čekaju veliki izazovi!

Izvor: NaDlanu.com, 21.Avg.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Ministra Sertića čekaju veliki izazovi!

Poboljšanje privredne klime, stečaj i privatizacija firmi, suzbijanje sive ekonomije i birokratije „puše se“ na stolu resornog ministra

Rešavanje problema državnih gubitaša, suzbijanje sive ekonomije i stvaranje boljeg ambijenta za investiranje i poslovanje preduzetnika samo su neka od gorućih pitanja s kojim će novi ministar privrede Željko Sertić morati da se uhvati ukoštac odmah po preuzimanju funkcije.

Da bi uspešno završio reforme koje njegovi >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << prethodnici nisu uspeli da savladaju, Sertić će morati da bude mnogo aktivniji u resoru koji će voditi, ocena je i očekivanje stručne javnosti. Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, ukazuje da se mnogo toga važnog za funkcionisanje ekonomije ne nalazi direktno u resoru privrede, pa je neophodna saradnja s drugim ministarstvima kako bi se nagomilani problemi rešavali.

Nagomilani problemi

- Ministarstvo privrede treba da bude čvorište i inicijator promena u ostalim sferama koja se tiču rada privrednika i očekujem da će novi ministar u tom poslu biti aktivniji nego njegovi prethodnici - rekao je Arsić za Kurir. On objašnjava da se problem lošeg upravljanja preduzećima poput EPS i „Srbijagas“, koja beleže gubitke, ne može rešiti bez saradnje s ministarstvima nadležnim za njihovo poslovanje, kao što se ni borba protiv sive ekonomije ne može voditi bez saradnje s Ministarstvom finansija i MUP.

Ulaganje u proizvodnju

Sa ovim je saglasan i Dragoljub Rajić, privredni konsultant, koji dodaje da je usmeravanje ekonomskog razvoja zemlje još jedan od prioriteta privrede.

- Dok se država bori za opstanak propalih preduzeća, niko se nije bavio ulaganjem u proizvodnju kojom se treba povezati sa savremenim svetom. To mora da se promeni - rekao je Rajić.

Počasni predsednik kompanije „Tarket Sintelon“ Nikola Pavičić smatra da je kao dosadašnji predsednik Privredne komore Srbije Sertić bolje rešenje za ministra privrede od drugih o kojima se nagađalo, jer je mogao da shvati šta bi trebalo uraditi da preduzeća počnu uspešno da posluju i izvoze.

On dodaje da je najvažniji zadatak novog ministra privrede da reši glavne probleme koji muče srpsku privredu: visoke kamate i nerealan kurs dinara.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.