SURVALI SE INDEKSI NA VOL STRITU: Strah od novog talasa zaraze nokautirao berzu na Menhetnu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 09:45

SURVALI SE INDEKSI NA VOL STRITU: Strah od novog talasa zaraze "nokautirao" berzu na Menhetnu

Silovit pad su zabeležile akcije avio-kompanija i operatora koji organizuju krstarenja, pošto je Rojtersova analiza pokazala da se broj novih slučajeve zaraze u SAD povećao nakon pet sedmica pada.

Indeksi Njujorške berze S&P 500 i Dau DŽons pali su danas na jednonedeljni minimum, posle snažnog porasta prošlog meseca, jer su se investitori zabrinuli zbog mogućeg drugog talasa zaraze korona virusa i sumorih ekonomskih prognoza Federalnih rezervi.

Indeks avio-kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << S&P 1500 pao je za 7,4 procenta, pri čemu su se akcije holdinga Norvidžan Kruz Lajn i Rojal Kribijan Kruza stropoštale za 12,6 i 9,0 posto, respektivno. Deonice Boinga su pale za 7,8 odsto, nakon što je njegov glavni dobavljač, Spirit AeroSistems, najavio tronedeljni prinudni odmor za zaposlene angažovane na proizvodnji i podršci za Boingov program 737.

Indeks bojazni na Vol Stritu, CBOE, dostigao je najviši nivo od 15. maja.

Glavni indeksi Njujorške berze S&P 500 i Dau DŽons potonuli su još sinoć nakon što je predsednik FED-a DŽerom Pauel priznao da će biti potrebne godine da se milioni ljudi, koji su otpušteni zbog Kovida, vrate na posao, iako je ponovio svoje obećanje da će podržati ekonomiju pogođenu krizom.

- Predsednik (FED-a) Pauel je bio prilično uzdržan i oprezan i to se prelilo danas na način razmišljanja na tržištu - izjavio je Art Hogan, glavni tržišni strateg u Nacionalnoj komisiji za hartije od vrednosti u Njujorku.

Industrijski indeks Dau DŽons je n a prepodnevnom trgovanju u 10:01 po istočnoameričkom vremenu pao za 763,86 bodova, ili za 2,83 posto, na 26,226,13, poena, S&P 500 se spustio na 3.115,04 poena, izgubivši 75,11 bodova, odnosno 2,35 procenata, a tehmološki Nasdak Kompozit je potonuo za 183,63 poena, odnosno 1,83 odsto, na 9,836.71 poena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.