STUDENT smislio program PROTIV ŠVERCA LEKOVA: Godišnja ušteda 300 miliona evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Mar.2018, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STUDENT smislio program PROTIV ŠVERCA LEKOVA: Godišnja ušteda 300 miliona evra

Zainteresovane velike kompanije

Marko Mitrović (21) iz Beograda, student druge godine informacionih tehnologija, patentirao je kompjuterski program koji sprečava šverc lekova i korupciju u farmaciji, ali i omogućava jednostavnije poslovanje u medicini i farmaciji. Ako se uzme u obzir da crno tržište lekova vredi 300 miliona evra godišnje, nije ni čudo da su za Markov softver već zainteresovane velike kompanije.

Pročitajte i: 

Marko Mitrović >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je skroman beogradski mladić koji kaže da ga najviše interesuju informacione tehnologije, a da je na ideju da patentira ovaj softver došao jer u porodici ima farmaceute.

- Implementacijom ovog programa zdravstvo će imati značajne uštede jer će iskoreniti crno tržište lekova i medicinskih sredstava, koje godišnje inkasira oko 300 miliona evra. Program omogućava planiranje potreba i statistiku potrošnje svih lekova. Takođe, postiže trenutno onlajn skidanje potrebnih proizvoda sa stanja berze lekova, kontroliše porez i carinu, ali i planira budžet - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, softver se izrađuje u nekoliko faza, a osnovna je baza svih registrovanih lekova u Srbiji, medicinskih sredstava i dijetetskih proizvoda na tržištu.

- Program se primenjuje tako što ovlašćeni radnik u apoteci, zdravstvenoj ustanovi ima šifru preko koje pristupa berzi lekova, skida sa stanja potrebne lekove ili medicinska sredstva, Veledrogerije, odnosno snabdevači, to u svojoj bazi registruju i isporučuju manje pošiljke dostavnim vozilima. Na taj način se zdravstvene ustanove, RFZO, na kraju i budžet štiti od zloupotreba, sive ekonomije, prevelikih lagera lekova, a ima prostora za planiranu potrošnju, ali i hitnu nabavku medikamenata - naglašava Marko i dodaje da bi se na taj način izgubila potreba z6a raspisivanjem tendera za nabavku lekova, koji se često obaraju, čime se usporava snabdevanje.

Programu bi mogle da pristupe i nadležne inspekcije, da bi kontrolisale put lekova i medicinskih sredstava unutar baze podataka.

- U zdravstvenim ustanovama svaku nabavku i izdavanje lekova, ali i upotrebu ostalih materijala, takođe bi pratio program. Tako bi se onemogućilo odlivanje lekova na nedozvoljene načine. Baza podataka koristila bi i uvoznicima lekova i medicinskih sredstava koji bi na osnovu toga mogli da planiraju uvoz, odnosno proizvodnju na godišnjem nivou zbog precizne procene i plana uvoza, a na osnovu prometa u prethodnoj godini - kaže on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.