STIŽE NAM ZAHLAĐENJE, MISLITE NA VREME: Evo koji vid grejanja je UBEDLJIVO NAJJEFTINIJI I NAJISPLATIVIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2019, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIŽE NAM ZAHLAĐENJE, MISLITE NA VREME: Evo koji vid grejanja je UBEDLJIVO NAJJEFTINIJI I NAJISPLATIVIJI

Sve češće kiše i pad temperature prvi su znak da se bliži početak grejne sezone, pa je važno proveriti koja vrsta grejanja će predstojeće zime biti najisplativija.

Za razliku od ranijih godina kad je najjeftinije bilo grejanje na drva, ove zime, sudeći prema trenutnim cenama prirodnog gasa od 32,28 dinara po kubnom metru, najbolje će proći domaćinstva koja za grejanje koriste ovaj energent. Za grejanje stambenog prostora od 60 kvm na gas biće potrebno oko 35.000 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za celu grejnu sezonu.

Lignit skuplji

Drva su sledeći najpovoljniji ogrevni materijal, naročito u manjim mestima, gde se cene bukve, hrasta, javora i jasena kreću oko 4.000 dinara po kubnom metru. Za celu grejnu sezonu potrebno je malo više od osam kubika drva, što znači da će grejanje za celu zimu koštati 37.500 dinara. U većim gradovima, gde se drvo ne može nabaviti ispod 6.000 dinara, grejna sezona će za isti stambeni prostor biti daleko skuplja i koštaće oko 61.000 dinara.

- Kupci traže ugalj, drvo i pelet. Kod nas drvo košta 6.400 dinara po kubnom metru, a što se uglja tiče, najviše kupuju sušeni vreoce, koji košta 12.800 dinara po toni. Sušeni ugalj je kaloričniji pa ga treba duplo manje za grejnu sezonu nego niskokaloričnog sirovog lignita, koji košta 8.440 dinara. Kupuje se od dve pa do 10 tona, zavisno koju kvadraturu greju, ali u proseku kupuju po četiri tone jer je to dovoljno za grejanje prostora od 100 kvadratnih metara - kaže L. R. sa jednog stovarišta u Beogradu.

Prema trenutnim cenama uglja u maloprodaji, grejanje prostora od 60 kvm na ovaj energent, zavisno od vrste, koštaće između 47.600 i 51.900 dinara. U rangu s jeftinijim ugljem biće i grejanje na termoakumulacionu peć, koje će za celu zimu koštati 47.800 dinara, ali pod uslovom da se dopunjuje samo noću po jeftinijoj struji, kao i da struja u međuvremenu ne poskupi.

Ubedljivo najskuplje ove godine biće grejanje na lož-ulje, čija je cena da se smrzneš, pošto trenutno po litru košta 1.149 dinara, što znači da bi za celu zimu trebalo obezbediti 167.754 dinara.

Kako da uštedite na grejanju:

Iz udruženja "Toplane Srbije" poručuju da su toplane spremne za grejnu sezonu i da imaju dovoljno energenata. Tople probe u toplanama počinju 1. oktobra, a daljinsko grejanje ove grejne sezone, koja zvanično počinje 15. oktobra, u većini gradova koštaće isto kao i prošle godine. Izuzetak su Kraljevo, u kom je grejanje u februaru poskupelo za 15 odsto, i Pančevo, gde je cena grejanja početkom septembra porasla za 6,2 odsto.

U Beogradu mesečna cena grejanja za stan od 60 kvadrata iznosi oko 6.700 dinara, što znači da ova vrsta grejanja Beograđane godišnje košta 80.400 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.