STIGLE OHRABRUJUĆE VESTI ZA SRPSKE POLJOPRIVREDNIKE: Naredna godina će biti najbolja za njih do sada

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2020, 08:58

STIGLE OHRABRUJUĆE VESTI ZA SRPSKE POLJOPRIVREDNIKE: Naredna godina će biti najbolja za njih do sada

Urednik "Agrobiznis magazina" i stručnjak za poljoprivredu Goran Đaković kaže da su se poljoprivrednici jako brzo prilagodili poslovanju u vreme epidemije, a da će naredna godina biti najbolja za njih, jer će na raspolaganju biti najviše sredstava za investicije.

Goran Đaković podseća da je na popčetku epidemije, već u aprilu, formirana elektronska platforma na kojoj su registrovana poljoprivredna gazdinstva mogla da daju svoju ponudu.

- Pošto sam proizvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jagoda, imam iskustvo da sve što smo imali proletos, prodali smo bukvalno sa kućnog praga. Da smo mogli, prodali bismo i pet puta više. Kako se situacija razvijala, tržište se relaksiralo i rešavao se problem plasmana proizvoda - ističe Đaković.

Smatra da poljoprivredni proizvođači danas sasvim solidno i lepo plasiraju svoje proizvode.

- Bilo je problema oko organizacije proizvodnje. Morali su da dobiju dozvolu da bi se kretali. Kada je u pitanju povrtarstvo, problem su bile zatvorene pijace, ali posle je sve to živnulo - kaže Đaković.

Ističe da je jako dobro što se u ovom periodu izgradio odnos između potrošača i proizvođača. Savetuje da se potrošači raspitaju za dobre poljoprivredne proizvođače i uspostave direktan kontakt.

Srpska jabuka na putu za Indiju 

U toku je berba jabuka, a Goran Đaković kaže da Srbija 80 odsto svoje jabuke plasira u Rusiji.

- To jeste dobro, ali nije dobro imati samo jednog kupca. Treba nam više tržišta. Sada otvaramo tržište Indije. Prva količina jabuka je otišla u Indiju - priča Đaković.

Naglašava da je Indija veliki svetski proizvođač jabuke, ali da je uvozi, kao što radi i Srbija.

- Jabuka ne može da bude sveža cele godine. Možemo da je čuvamo od septembra i oktobra, kada je beremo, sve do aprila, ali imamo period od aprila do juna kada nemamo svoje jabuke. Ne možemo ih večno čuvati - objašnjava Đaković.

Kaže da se još uvek čekaju rezultati izvoza u Indiju jer je jabuka tek negde na pola puta da stigne do tamo.

-Prošle godine svo imali nešto nižu cenu i probleme sa izvozom u Rusiju jer je bila smanjena potražnja. Ove godine je mnogo bolja situacija i mnogo bolja je cena. Nadamo se da će tako i ostati - navodi Đaković.

Koje kulture se najviše isplate 

Mladima koji žele da se bave poljoprivredom, Goran Đaković preporučuje da prvo iznajme kuću na selu, ako nemaju svoju.

- Živite tamo tri, četiri meseca, što kažu pojedite kilogram soli sa svojom porodicom i vidite da li ste za takav život. Od poslovnih ideja, voćarstvo je interesantno - jabuka, ali ako imate više novca i borovnica. Ako imate malo vremena da radite, a višak novca - to je lešnik, ako nemate uopšte vremena, onda orah - savetuje Đaković.

Ističe da je ratarstvo namenjeno za one koji imaju veče površine za proizvodnju, a da se u povrtarstvu pokazalo da se u poslednjih pet godina najviše isplati proizvodnja paprike i paradajza, a najmanje lubenice i kupusa.

Đaković očekuje da će naredna godina biti najbolja za poljoprivrednike jer će na raspolaganju biti najviše sredstava za investicije u poljoprivredi.

- Dolazi nam 50 miliona dolara od Svetske banke. Negde na proleće treba da počne taj projekat, gde će i mali i veliki poljoprivrednici avansno dobijati novac. Bespovratno i avansno će dobiti 50 odsto investicije, 40 odsto će finansirati banka, a 10 je njihovo učešće. Mislim da nikad nije bil omoguće dobiti povoljnije uslove - kaže Goran Đaković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BESPOVRATNO I DO 50 ODSTO INVESTICIJE Od proleća poljoprivrednicma na raspolaganju novih 50 miliona dolara

Izvor: Blic, 19.Okt.2020

Urednik "Agrobiznis magazina" i stručnjak za poljoprivredu Goran Đaković kaže da su se poljoprivrednici jako brzo prilagodili poslovanju u vreme epidemije, a da će naredna godina biti najbolja za njih, jer će na raspolaganju biti najviše sredstava za investicije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.