ŠTA TREBA DA URADITE PO DOLASKU U NEMAČKU: Šest KLJUČNIH stvari bez kojih boravak u ovoj zemlji NIJE moguć (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024, 09:09

ŠTA TREBA DA URADITE PO DOLASKU U NEMAČKU: Šest KLJUČNIH stvari bez kojih boravak u ovoj zemlji NIJE moguć (VIDEO)

Dobro se pripremite

Pod pretpostavkom da dolazite u Nemačku jer ste već dobili posao, mesto na studijama ili praksi, evo liste stvari koju morate uraditi odmah po dolasku u ovu zemlju.

Bez obzira na to što je opšte poznato da je lakše naći posao, nego stan u Nemačkoj, ipak nije nemoguće skućiti se. Zato, pronađite stan ili privremeni boravak dok ne pronađete svoju stalnu adresu.

Druga stvar koju treba da uradite je da registrujete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svoj boravak, odnosno Anmeldung. Morate se prijaviti u lokalnoj opštini ili gradskoj upravi u roku od dve nedelje od dolaska u Nemačku.

Zakažite termin odmah, jer zna da bude poprilična gužva. Ponesite ličnu kartu (Aufenthalstitel ili vizu), pasoš i ugovor o najmu stana. Kada se registrujete, automatski dobijate svoj poreski broj. To je jedinstveni broj koji vam daje Federalna centralna poreska uprava, objašnjava se u videu na TikToku.

Zatim, otvorite bankovni račun. Za to će vam biti potrebni pasoš, viza i prijava boravka.

Takođe, ono što je obavezno za svakoga u Nemačkoj jeste zdravstveno osiguranje. Stoga, odmah po dolasku treba da se odlučite za jedno od zdravstvenih osiguranja, bilo ono državno ili privatno.

Ukoliko u Nemačku dolazite sa decom koja još uvek idu u školu, obavezno ih odmah po dolasku prijavite u nadležnu školu. Ona je, uglavnom, određena po adresi stanovanja.

Poslednje, ali ne i najmanje važno, ukoliko dolazite pomoću radne vize, obavezno odmah zakažite termin za produžavanje ulazne vize.

Izvor: Srbija Danas/Kurir/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.