ŠTA DONOSI REBALANS BUDŽETA ZA 2021. GODINU? Na prvom mestu podrška za privredu i građane

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021, 11:45

ŠTA DONOSI REBALANS BUDŽETA ZA 2021. GODINU? Na prvom mestu podrška za privredu i građane

Predlog izmena Zakona o budžetu za 2021. godinu koji je usvojila Vlada Srbije

Sredstva koja su neophodna za finansiranje budžetskog deficita, nabavku finansijske imovine i otplatu dugova iznose 890,8 milijardi dinara, piše u predlogu izmena Zakona o budžetu za 2021. godinu koji je usvojila Vlada Srbije. Osnovni cilj rebalansa budžeta je sprovođenje mera za podršku privredi i stanovništvu u iznosu od 249 milijardi dinara.

Rebalansom budžeta za 2021. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godinu predviđeni su ukupni budžetski prihodi u iznosu od 1,356 milijardi dinara, što je za 19,9 milijardi dinara, odnosno 1,2 odsto više u odnosu na iznos koji je prethodno predviđen.

Vlada Srbije je usvojila i odluke o finansiranju PIO fonda, fonda za socijalno osiguranje vojnih lica, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i Nacionalne službe za zapošljavanje.

U predlogu izmena zakona o budžetu se navodi da će deo neophodnih sredstva u iznosu od 153 milijarde dinara obezbediti iz zajmova od komercijalnih domaćih, međunarodnih i multilateralnih finansijskih institucija, kao i od stranih vlada.

Vlada Srbije predlaže da se emituju i državne hartije od vrednosti u iznosu od 330 milijardi dinara, čime će takođe biti obezbeđen deo sredstava za finansiranje.

Predlaže se i korišćenje sredstava dobijenih od emisije evroobveznica (državnih hartija od vrednosti emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu u domaćoj i stranoj valuti) u iznosu od najviše 416,15 milijardi dinara.

Navodi se da primanja od prodaje domaće finansijske imovine, iznose najviše 7,9 milijardi dinara koja takođe mogu da se iskoriste za iste namene.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.