SRPSKA ZDRAVSTVENA KNJIŽICA VAŽI U OVIM ZEMLJAMA: Evo gde sve možete da putujete bez kupovine osiguranja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 19:04

SRPSKA ZDRAVSTVENA KNJIŽICA VAŽI U OVIM ZEMLJAMA: Evo gde sve možete da putujete bez kupovine osiguranja!

Besplatno zdravstveno osiguranje pokriveno je u 20 zemalja sveta.

Ukoliko planirate da boravite ili letujete u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj ili Tunisu, ne morate kupovati polisu zdravstvenog osiguranja.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja, a evo i o kojim je konkretno benefitima reč i kakva je procedura.

Na listi je 20 zemalja gde nije potrebna polisa osiguranja: Luksemburg, Mađarska, Severna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Makedonija, Nemačka, Rumunija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska i Tunis.

Kako su nam objasnili u RFZO, osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za vreme privatnog boravka u inostranstvu imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO samo u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje.

A da bi se koristili benefiti sporazuma između Srbije i 20 zemalja, postupak je jednostavan i sastoji se od dva koraka, navode u RFZO.

Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara. Na taj način dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge navode u RFZO i dodaju da je izdavanje potvrde odnosno dvojezičnog obrasca besplatno.

Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju potrebna je samo zdravstvena knjižica i putna isprava.

Sporazum predviđa da osiguranici RFZO pre nastanka osiguranog slučaja predaju potvrdu nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu koga će imati pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj borave.

Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi.

Osiguranik RFZO kome je pružena hitna medicinska pomoć u državi sa kojom Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju nastale troškove plaća sam, a pravo na refundaciju ostvaruje samo ukoliko mu je pre odlaska u inostranstvo izdata potvrda (obrazac OZ-12).

Po povratku u zemlju zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO-u, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije.

S druge strane privatna polisa zdravstvenog osiguranja košta od 10 do 25 evra po osobi, a u pojedinim osiguravajućim kućama moguće je naći i porodični paket za 40 evra, pa i manje.

Cena zavisi od destinacije, broja osoba i godišta osobe koja ga uplaćuje. Ova polisa pokriva više troškova i na listi je:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.