SRBIJA U KORAK SA VREMENOM: Reguliše se promet digitalnih valuta i unapređuje likvidnost

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2020, 08:07

SRBIJA U KORAK SA VREMENOM: Reguliše se promet digitalnih valuta i unapređuje likvidnost

Ministarstvo finansija objavilo je Nacrt zakona o digitalnoj imovini i uputilo ga na javnu raspravu.

Tom regulativom Srbija će se naći među zemljama liderima inovativnih tehnologija, i otvoriti vrata razvoju digitalne ekonomije. Privrednici će lakše da finansiraju inovativne ideje, unapređuju likvidnost i uključe se u tržište digitalne imovine.

Ne vidiš ga, a možeš da se obogatiš. Od zarade u kriptovalutama već živi nekoliko hiljada ljudi u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Narodna banka je još pre tri godine regulisala promet digitalnim valutama, pre svega radi sprečavanja pranja novca. Sada je na redu novi zakon.

"Investicioni tokeni ključ zakona"

Direktor sektora u NBS Dejan Dević kaže da su ključ samog zakona takozvani investicioni tokeni.

- To je oblik digitalne imovine koji u neku ruku zamenjuju tradicionalne finansijske instrumente i oni se mogu koristiti za finansiranje. Već se koriste u nekim zemljama sveta, a mogu predstavljati alternativu, recimo dužničkim hartijama od vrednosti - navodi Dević.

U Srbiji se preko digitalnih platformi elektonskih novčanika ili menjačnica mesečno obrne nekoliko miliona evra u virtuelne valute ili obrnuto.

"Mogućnost prevare svesti na minimum"

Kada je reč o digitalnim tokenima, oni dolaze često iz inostranstva sa lažnih naloga, pa je tri četvrtine tih investicija zapravo prevara.

Za trgovinu bitkoinom u Srbiji uglavnom se koriste strane platforme.

Naša inovativna preduzeća i preduzetnici od zakona očekuju bolju regulativu, jer cilj nije prevara, već unapređenje domaćeg IT sektora.

- Da praktično postoji neka selekcija kroz proces licenciranja i kroz proces odobravanja nekih projekata gde ćemo mogućnost prevare da svedemo na neki minimum jer svaki proces investiranja kroz tokene će morati da prođe određenu proceduru - Aleksandar Matanović iz ECD-a.

Uputstvo EU – kriptovalute mogu u bilanse firmi

Centralne banke najrazvijenijih zemalja Evropske unije ovih dana dale su uputstva - kako emitovati lokalne kriptovalute.

Sa njima se za sada neće trgovati na berzi, ali te valute mogu ući u bilanse, odnosno imovinu firmi u digitalnom obliku.

Da li se na taj način kompletira istorija kapitala posle godina nepoverenja?

- Taj problem je rešen zahvaljujući vrhunskim informatičkim rešenjima kao što je blokčejn, koji je centralizovana glavna knjiga transakcija i pruža uvid u svaku promenu, odnosno ima malu verovatnoću kompromitovanja od strane hakera - objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić.

Zakon o digitalnoj imovini moraće da ima i prateće propise, jer, na primer, virtuelnu valutu možete kupiti, ali i zaraditi takozvanim rudarenjem.

Samo sticanje valute rizično je koliko i svaka ponuda i tražnja, a glavni problem za sada je veliki raspon vrednosti koja može da poraste ili padne u kratkom roku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.