SRBIJA SNAŽNO GRABI NAPRED! Najveći VETROPARK na Zapadnom Balkanu vinuo nas je među LIDERE ENERGETIKE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Nov.2019, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA SNAŽNO GRABI NAPRED! Najveći VETROPARK na Zapadnom Balkanu vinuo nas je među LIDERE ENERGETIKE (FOTO)

Srbija je u prethodnih nekoliko godina sprovodila teške i naporne reforme, koje su za cilj imale poboljšanje statusa građana naše zemlje i napretka celokupne države. 

Urađeni su mnogi putevi, otvorena su mnogobrojna radna mesta, doveden je veliki broj stranih investirora, a domaći investitori su od državne vlasti dobili mnogobrojne olakšice i podsticaje kako bi nastavili sa svojim ulaganjima i poslovanjem u našoj zemlji.

Jedan od takvih projekata, koji je sprovela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, jeste i otvaranje najvećeg vetroparka na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" u Kovinu čime je Srbija postala lider prosperiteta i progresa i još jednom pokazala da se život u Srbiji iz godine u godinu samo poboljšava.

Kako je tada naveo predsednik Srbije, ovaj vetropark je simbol uspeha jedne zemlje i od ogrmonog je značaja jer je tako obezbeđena struja za 113.000 domaćinstava, odnosno 250.000 ljudi.

Otvaranjem ovog vetorparka, direktno 250.000 ljudi imaće korist, a to otprilike odgovara gradu veličine Niša, koji će moći da dobija električnu energiju iz ovog izvora.

Projekat je jedan od najvrednijih objekata u energetskom sektoru koji je napravljen u poslednjih 30 godina u Republici Srbiji. Investicija je vredna 300 miliona evra i predstavlja važan iskorak Srbije u borbi za zaštitu životne sredine.

- Ovo pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina. Moramo sve više da se orijentišemo na zelenu energiju, to je naša obaveza i naše opredeljenje. To je nešto od čega nećemo odustati - rekao je predsednik Vučić na  otvaranju.

Vetropark "Čibuk 1" nije samo krupan doprinos cilju Srbije da se uskladi sa evropskim propisima i da ima 27 odsto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji. Vetropark doprinosi stabilnosti snadbevanja strujom i pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije.

Ovo je sedmi vetropark u Srbiji i najveći je na Zapadnom Balkanu. Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 procenata naše godišnje proizvodnje energije i time će značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh, koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo "Elektro-mreže Srbije", a koja će predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

Vetropark "Čibuk 1" sa 57 turbina i instalisanom snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spreči emisiju više od 370.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Potez Vlade i ulazak u ovaj projekat je bio ključni trenutak za proširenje obnovljivih izvora energije u istočnoj Evropi i pozicioniranja Srbije u sam vrh alternativne energetike u Evropi, a ovakvih projekata će u budućnosti biti još više.

BONUS VIDEO: NAJTRAŽENIJE ZANIMANJE: Oni na posao đubretara čekaju punih SEDAM GODINA, a kada vidite koliko zarađuju, sve će vam biti jasno (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.