SRBIJA MEĐU PRVIMA U EVROPI: Privredni rast fenomenalan, novčana pomoć građanima stiže bez opterećenja države

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2021, 14:03

SRBIJA MEĐU PRVIMA U EVROPI: Privredni rast fenomenalan, novčana pomoć građanima stiže bez opterećenja države

Srbija može da podiže stopu rasta a da ne podigne javni dug preko 60 odsto BDP-a

Predsednik Vučić danas je govorio i o novoj novčanoj podršci građanima naše zemlje. Govoreći o najavi za dodatnih 20 evra pomoći građanima, Vučić kaže da se stalno priča kako se nešto daje pred izbore, iako je prošlog puta dato 100 evra građanima odjednom.

- U čemu je problem? Ljudi su to prihvatili. Važno je da javni dug ne ode preko 60 odsto - naglasio je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Predsednik je rekao da raste javni dug zemalja evrzone i da je recimo u Grčkoj 230 ili 240 odsto BDP -a, Italije 160 odsto, Španije preko 125 odsto, Francuske više od 120 odsto, Hrvatske nešto ispod 90 odsto...

Dodaje da zemlje daju mnogo novca u vreme korone ne bi li podigli potrošnju i podstakli izvoz, kao i da je namera u Srbiji da se podstakne potrošnja i privredni rast.

- Pokazujemo da - istakao je Vučić-

Vučić ističe da bi prema trenutnim projekcijama deficit mogao da bude ispod pet odsto, iako je bilo reči o sedam i nešto odsto javnog duga prema BDP-u.

Kako je rekao, ako bi imali šest odsto rasta BDP-a ove godine javni dug bi bio 59,3 odsto BDP-a, a ispod 58 odsto ako bude privredni rast sedam odsto.

Srbija bi bila među prve tri zemlje u Evropi sa tim rezultatom, dodao je Vučić.

- Za oko 15 dana ćemo imati prve zvanične procene za stopu rasta za prvo polugodište... Verujem da ćemo biti u prve dve ili tri zemlje Evrope. A te priče da se daje pred izbore slušam već četiri ili pet godina, iako smo jednom imali u tom periodu izbore i povećavali smo (plate i penzije) na kraju godine, posle izbora, a nismo pre izbora davali ljudima novac. Kada imate dobru ekonomsku situaciju, a danas imamo dobro stanje u javnim finansijama, različitim stvarima možemo građanima da pomognemo - zaključio je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.