SRBIJA JE VRATILA SVOJE REZERVE ZLATA U DRŽAVU: Mnoge zemlje se poslednjih meseci odlučuju na isti poduhvat! Evo koji RAZLOG stoji iza toga!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 20:20

SRBIJA JE VRATILA SVOJE REZERVE ZLATA U DRŽAVU: Mnoge zemlje se poslednjih meseci odlučuju na isti poduhvat! Evo koji RAZLOG stoji iza toga!

Pojava koja postaje sve češća među pojedinim državama.

Sve veći broj zemalja počeo je da vraća zlato u sopstvene trezore nakon što su restriktivne mere uvedene protiv Moskve, zbog rata u Ukrajini, piše Rojters.

Prošlogodišnje zamrzavanje skoro polovine ruskih zlatnih i deviznih rezervi od strane Zapada, procenjenih na 640 milijardi dolara, kao odgovor na izbijanje rusko-ukrajinskog sukoba, predstavljalo je presedan.

Globalna studija upravljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << državnom imovinom Invesco, koju je citirao Rojters, pokazala je da skoro 60 odsto centralnih banaka i državnih fondova smatra zlato atraktivnijim u novim uslovima, a 68 odsto (u poređenju sa 50 odsto u 2020.) čuva svoje rezerve kod kuće.

Rast državnog duga SAD, prema 7% ispitanika, čini im se negativnim faktorom za dolar, iako ne vide drugu alternativu svetskoj rezervnoj valuti. Potencijal u juanu vidi se za 18% (u poređenju sa 29% prošle godine), dodaje autor.

Skoro 80 ​​odsto od 142 učesnika studije navelo je geopolitičke tenzije kao najveći rizik u narednoj deceniji, zaključio je Rojters.

Nakon početka vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele niz oštrih sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje oko polovine deviznih rezervi zemlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.