Izvor: S media, 23.Apr.2013, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLOM „SRBIJAGASA“: Ima li „slamke spasa“ za još jednog srpskog gubitaša?

-’Srbijagasu’ je neophodno restrukturiranje „da bi bio sprečen finansijski slom, onemogućeno dalje zaduživanje i obezbeđena stabilnost snabdevanja tržišta gasom - rekla je na današnjoj konferenciji za novinare ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Deža vi scenario

U dokumentu „Polazne osnove za restrukturiranje ’Srbijagasa’“ naglašeno je da je ovo preduzeće praktično ostalo bez kapitala, da je nerealno novo zaduživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i nemoguće otvaranje tržišta i ispunjenje obaveza prema EU i Energetskoj zajednici, a „navedena situacija dovodi zemlju u ozbiljnu opasnost od prekida snabdevanja gasom“.

Ministarka energetike istakla je da „Srbijagas“ posluje sa ogromnim poslovnim gubicima, što pokazuju finansijski izveštaji iz 2012. godine.

- Prema izveštajima Agencije za energetiku, dugovi ’Srbijagasa’ su veći od milijardu evra, a za 22 odsto tih dugovanja razlog je razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa – izjavila je Mihajlović i dodala da je prošle godine „Srbijagas“ imao čak 26 puta manji kapital nego samo godinu ranije.

Restrukturiranjem do “zelene grane”

Do kraja godine JP „Srbijagas“ trebalo bi da bude restruktuirano na dva preduzeća koja bi funkcionisala kao akcionarska društva u vlasništvu države. Jedno preduzeće baviće se distribucijom i trgovinom gasa i zadržaće ime „Srbijagas“, dok će se drugo baviti skladištenjem i transportom gasa i poslovaće pod imenom „Transgas“.

- Cilj je da imamo bolju, stabilniju i, iskreno se nadam, nižu cenu gasa i zato reformišemo ovo javno preduzeće, da bi potrošači bili u boljem položaju i da znaju šta kupuju i šta plaćaju – izjavila je Zorana Mihajlović .

„Srbijagas“ bi trebalo da donosi 15 odsto BDP-u

Ministarka je objasnila plan restrukturiranja „po fazama“. Prva faza bi obuhvatila finansijsku konsolidaciju preduzeća i odnosilo bi se na reprogramiranje obaveza i potraživanja. Krajem godine bi distribucija i trgovina gasom bile razdvojene od transporta i skladištenja.

Sledeća faza podrazumeva formiranje „Srpskog energetskog holdinga“ u kom bi bila preduzeća „Transgas“, „Transnafta“ i „Elektromreža Srbije“.

Na konferenciji je rečeno da je cilj Vlade da „Srbijagas“ bude profitabilan i da donosi do 15 odsto bruto domaćem proizvodu, a restrukturiranjem je moguće troškove ovog giganta smanjiti za čak 30 odsto.

Da li „Srbijagas“ čeka isti scenario koji smo gledali sa EPS-om i da li će ministarka energetike i direktor ovog javnog preduzeća Dušan Bajatović „zakopati ratne sekire“? Iako se tvrdi da nema ličnog animoziteta, jasno je da neslaganja u pogledu reformi i te kako postoje.

T. Vlaškalin

Foto:BETAPHOTO/NENADPETROVIC/AV

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.