SKUPO I SAMO ĆE BITI JOŠ SKUPLJE! Narednih godina će cena OVE namirnice koju Srbi obožavaju samo rasti

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 13:23

SKUPO I SAMO ĆE BITI JOŠ SKUPLJE! Narednih godina će cena OVE namirnice koju Srbi obožavaju samo rasti

Za sve postoji samo jedan krivac.

Banane će postajati sve skuplje kako globalna temperatura bude rasla usled klimatskih promena, rečeno je na Svetskom forumu banana u Rimu.

Forum je organizovan kako bi se stručnjaci pozabavili problemima s kojima se suočavaju uzgajivači ovog voća, čije nestašice se osećaju u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

Kako je rečeno, najviše glavobolja daje gljivična infekcija banana koja se premestila iz Australije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Azije u Afriku i Južnu Ameriku, a koja je najviše širi poplavama i kroz jake vetrove.

- Ako ne bude velikog povećanja snabdevanja, predviđam da će cene banana ostati relativno visoke u dolazećim godinama - rekao je ekonomista Svetskog foruma banana Paskal Liu.

Snabdevanje bananama može da se nosi sa kratkoročnim vremenskim nepogodama, ali eksperti upozoravaju na rastuće pretnje od globalnog zagrevanja i bolesti koje zbog njega brže šire.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.