ŠKOLE PRELAZE NA ONLAJN NASTAVU, ALI NE SVI ĐACI? Par opcija je na stolu, zvanična odluka očekuje se u ponedeljak

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2020, 16:00

ŠKOLE PRELAZE NA ONLAJN NASTAVU, ALI NE SVI ĐACI? Par opcija je na stolu, zvanična odluka očekuje se u ponedeljak

Kada je reč o školskim ustanovama, kako sada stvari stoje, dilema je još uvek da li da na onlajn pređu i stariji razredi Osnovnih škola, odnosno od petog pa naviše. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.

Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene izmene. Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Prema saznanjima, konačna odluka još uvek nije doneta i definitivno bi trebalo da bude presečeno u ponedeljak. Inače, Vlada Srbije donela je danas nove mere, među kojima se nalazi i skraćivanje rada ugostiteljskih objekata, kafića i tržnih centara, rad od kuće, zabrana okupljanja više od pet ljudi... Primena tih mera kreće od utorka naredne nedelje.

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog. Vrtići su i dalje otvoreni.

Iako se svi ovi modeli razmatraju, trenutno niko pre odluke Kriznog štaba ne može sa sigurnošću da tvrdi, da se ipak neće odložiti odluka.

Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na deset ili 15 dana.

Prelazak i mlađih razreda je komplikovan i za porodice i za državu jer su roditelji na poslu i nema ko da čuva decu. Međutim, s druge strane, prema poslednjim podacima sve više škola prelazi na onlajn.

Prvi je to učinio pre nekoliko dana Vrbas, u kom su na nastavu od kuće prešle kompletno sve obrazovne institucije. Pojedine škole u Nišu su onlajn, a u Dimitrovgradu i Paraćinu za sada samo srednje.

Problem nije samo obolevanje đaka već i nastavnika. Primera radi, u Nišu u tri velike škole, od kojih svaka ima preko hiljadu đaka, ima potvrđenih na korona virus obolelih nastavnika. Pre nekoliko dana taj broj je bio preko deset u svakoj školi.

Pojedine opštine poput Bele Palanke su proglasile vanredno stanje, ali škole i dalje rade i na nastavu se ide u učionice.

Prema poslednjim podacima, od 30. oktobra do juče obolelo je 1.348 učenika osnovnih i 1.277 đaka srednjih škola.

Kada je reč o zaposlenima u osnovnim školama obolelo je 1.607 njih, do je u srednjim reč o 648 zaposlenih.

U predškolskim ustanovama 68 mališana je preležalo ili trenutno ima kovid, dok je zaposlenih - 588.

Iako su brojke pojedinačno gledano nisu nike, procentualno to je i dalje mali broj. Đaci još uvek nisu za razliku od profesora i ostalog osoblja premašili jedan odsto.

Transmisija virusa je, procentualno gledano, najmanje zabeležena u školama, ali problem koji se mora imati u vidu je u činjenici da broj obolelih iz dana u dan raste.

Kako najviše komuniciraš sa prijateljima?

Choices Putem poruka

Razgovor telefonom

Uživo

Hvala što ste glasali.

Pogledajte rezultate

Korona virus epidemija đaci škola onlajn nastava nastavnici odluka Vlada Srbije

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.