SKOK CENA NAFTE NA BERZI: Sve oči uprte u Kinu, evo koliko košta barel

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2023, 22:55

SKOK CENA NAFTE NA BERZI: Sve oči uprte u Kinu, evo koliko košta barel

Cene nafte skočile su danas na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara s obzirom da trgovci i dalje računaju na oporavak potražnje u Kini, a dodatni podsticaj bio im je i tek blagi rast zaliha u SAD.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša za 1,04 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja i iznosila je 87,16 dolara. Isto toliko poskupeo je barel na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 81,19 dolara.

Trgovci su se i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << danas usredsredili na očekivanja o oporavku potražnje u Kini nakon ublažavanja strogih mera protiv kovida, prenele su agencije.

Podršku tržištima pružila su i kretanja u SAD, gde se pokazao upola slabiji rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo, za samo nešto više od 500.000  barela.

Trgovci su zadovoljni i podacima o rastu američkog BDP-a u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju za 2,9 posto, što je više od očekivanog.

Rast je ipak znatno usporio na kraju godine, uz godišnju stopu rasta od jedan posto, gotovo upola nižu nego u prethodnom tromesečju, budući da su podignute kamatne stope zakočile potražnju.

Stručnjaci procenjuju da će svetska ekonomija ove godine porasti samo za dva posto,pokazuje anketa agencije Rojters, a rast bi mogao biti i slabiji.

Njihove procene u neskladu su s optimizmom na tržištima od početka godine, navodi Rojters.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Cijene nafte skočile iznad 87 dolara na međunarodnim tržištima

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jan.2023

LONDON, VAŠINGTON - Cijene nafte skočile su danas na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara s obzirom da trgovci i dalje računaju na oporavak potražnje u Kini, a dodatni podsticaj bio im je i tek blagi rast zaliha u SAD.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.