ŠIROM NAŠE ZEMLJE POČINJE NAJZNAČAJNIJA BERBA: Crveno zlato Srbiji donosi 250 miliona dolara

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2020, 06:26

ŠIROM NAŠE ZEMLJE POČINJE NAJZNAČAJNIJA BERBA: "Crveno zlato" Srbiji donosi 250 miliona dolara

0ko 60 odsto rada izvozi se u Nemačku, a potom u Francusku.

Tek svake treće-četvrte godsine proizvođači iz ''crvenog zlata'' imaju razloga za zadovoljstvo. Berba malina počinje u nižim predelima, i biće u punom jeku krajem juna, a otkupljivači su ponudili akontnih od 200 do 250 dinara za kilogram novog roda. Novac od otkupa naći će se u džepovima gotovo milion građana Srbije - malinari i njihove porodice.

Berba malina omogućiće poljoprivrednicima da, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dugog posta, unaprede svoje malinjake, da zanove mehanizaciju, a dobra sezona za većinu proizvođača je prilika da deci obezbede letovanje, da ''sravne'' porodični budžet.

Podsetimo, prošle godine otkupna cena bila je svega 65 do 170 dinara. Od ovogodišnje cene korist je, kako se saznaje, velika i za državu - pčekuje se da će izvoz "crvenog zlata" u Srbiju uvesti oko 250 miliona dolara.

U maju, grad je okolini svetske malinarske prestonice Arilja, oko Lučana, Ivanjice i Užica, može naplatiti bez većih problema.

- Očekujemo da će roda biti 30 odsto manje nego prošle godine, jer je zbog epidemije oko 10 odsto zasada ostalo neobrađeno. Cena koji mi tražimo je od 1,75 do 1,83 evra za kilogram, i to dugoročno, za 10 narednih godina. Većina hladnjačara širom Srbije u ovom trenutku nudi akontnih 250 dinara - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Godišnji rod na nivou Srbije je od 80.000 do 120.000 ton, na ukupno 15.000 hektara pod zasadima. Potražnja stranih tržišta je dobra. Rod je podbacio u Čileu ui Poljskoj, na globalni deficit još jednom Srbiju može da izbaci u sam vrh svetske proizvodnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.