SEVERNI TOK 2 PRED KRAHOM? Švajcarska i nemačka kompanija izlaze iz energetskog projekta

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 19:34

SEVERNI TOK 2 PRED KRAHOM? Švajcarska i nemačka kompanija izlaze iz energetskog projekta

Ranije su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije brodu "Fortuna" koji učestvuje u izgradnji gasovoda "Severni tok 2"

Švajcarska kompanija "Zurik inšurans" potvrdila je da se povlači iz projekta "Severni tok 2", dok nemački list "Bild" javlja da je nemačka kompanija "Blifinger SE" takođe odustala od tog projekta.

- Kompanija 'Zurik' daje prioritet poštovanju ekonomskih sankcija, između ostalog, i američkog zakona. Tesno sarađujući sa američkim Stejt >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << departmentom, razgovarali smo o sankcijama protiv 'Severnog toka 2' i ukinuli smo naše osiguranje koje podleže sankcijama u skladu sa Zakonom o nacionalnoj odbrani za 2021. godinu, koji je usvojen u januaru - navodi se u saopštenju švajcarske kompanije.

Istovremeno, "Bild" piše da je nemačka kompanija "Blifinger SE" odustala od projekta zbog straha od američkih sankcija.

Kompanija "Blifinger" je u dva pisma saopštila Americi da će poštovati odredbe Zakona o zaštiti evropske energetske bezbednosti i da će odustati od svih partnerskih odnosa i ugovora sa kompanijom "Nord strim 2", piše "Bild", pozivajući se na dokumente kompanije.

U pismu, koje je nemačka kompanija poslala američkim vlastima pre sedmicu dana, navodi se da su kompaniju "Nord strim 2" upozorili na povlačenje iz projekta pre katoličkog Božića. Pritom, prema saopštenju nemačkog lista, ruska strana nije odgovorila na saopštenje i kompanija "Bilfinger" sada strahuje od tužbe.

, kao i vlasniku broda, kompaniji "KVT-RUS", saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.