SB upozorava: SAD izazivaju oluju pretnji

Izvor: B92, 15.Sep.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB upozorava: SAD izazivaju oluju pretnji

Svetska banka upozorava da pooštravanje monetarne politike u SAD može izazvati "savršenu oluju" pretnji po privredni rast i finansijsku stabilnost.

Bez obzira na to da li će Američka centralna banka (Fed) na ovonedeljnom sastanku ili nešto kasnije podići kamatne stope, ekonomisti Svetske banke poručuju da će zaokret u monetarnoj politici Feda postaviti velike izazove pred zemlje u razvoju koje su naročito ranjive, prenosi Frans pres.

"Zemlje u razvoju i pogranične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišne ekonomije se možda nadaju naboljem tokom predstojećeg ciklusa pooštravanja monetarne politike, ali imajući u vidu postojanje značajnih rizika, bolje bi im bilo da dobro vežu svoje pojaseve u slučaju da vožnja postane truckavija", izjavio je vodeći ekonomista Svetske banke Karlos Arteta.

Potencijalno Fedovo podizanje kamatne stope bilo bi prvo za poslednjih devet godina, navodi Frans pres.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.