SB daje 770 mil evra za hranu

Izvor: B92, 30.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB daje 770 mil evra za hranu

Vašington -- Svetska banka (SB) je saopštila da je obezbedila 770 miliona evra za prevazilaženje svetske krize s hranom.

Za najsiromašnije zemlje je izdvojeno 128 miliona evra

Svetska banka će takođe povećati ukupno podršku za poljoprivredu i hranu na 3,9 milijardi evra za sledeću godinu sa 2,6 miljardi evra za 2008. godinu.

Predsednik te finansijske institucije Robert Zelik je rekao da postoji potreba za jasnim planom delovanja zbog visokih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena hrane.

On je rekao da bi hitna pomoć trebalo da se obezbedi za najhitnije potrebe kao što je odgovarajuća hrana za trudnice i decu. Pomoć bi dugoročno trebalo da se obezbedi i malim poljoprivrednicima kroz semenje i đubrivo koji bi povećali useve.

Zelik je kazao da je od 770 miliona evra, 128 miliona usmereno najugorženijima u najsiromašnijim zemljama.

Visoke cene nafte, promene u ishrani, urbanizacija, povećanje populacije, pogrešna trgovinska politika, loše vreme, porast proizvodnje biogoriva i berzanske špekulacije povećele su cenu hrane širom sveta.

Prema objavljenom zajedničkom izveštaju OECD-a i Agencije UN a hranu i poljoprvredu (FAO) u narednim godinama cena hrane će pasti, ali će i dalje biti značajno iznad proseka proteklih decenija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.