SB: Pozajmica Turskoj 350 miliona $

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB: Pozajmica Turskoj 350 miliona $

Ankara -- Svetska banka je odobrila Turskoj pozajmicu u vrednosti od 350 miliona dolara za potrebe Projekta integracije obnovljive energije.

Ova sredstva imaju za cilj pomoć Turskoj da zadovolji sve veću potrebu i potražnju za energijom kao i olakšanje njene masovne proizvodnje iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz Trezora Turske.

Za implementaciju projekta će biti odgovorna TEISA - Turska elektrodistribucija, a njen garant će biti turski Trezor, prenose bosanskohervegovački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << elektronski mediji.

"Svetska banka je u posljednjih deset godina podržavala reforme u turskom energetskom sektoru, s ciljem da ga učini čistijim, sigurnijim i manje zavisnim od uvoza. Ova projekat je važan, dodatni korak u tom smeru."

Turska proizvodi 43 odsto električne energije iz prirodnog gasa, četvrtinu iz uglja i hidropotencijala, dok na obnovljive izvore otpada sedam odsto ukupne proizvodnje.

Domaće rezerve nafte i gasa mogu da podmire tek 10 odsto od trenutne godišnje proizvodnje u Turskoj, pa se zemlja uglavnom oslanja na uvoz energenata, kako bi održala odgovorila na zahteve rastuće ekonomije.

Uvoz energenata je i jedan od glavnih uzroka velikog trgovinskog deficita, koji trenutno iznosi 60 milijardi dolara.

Turska neprestano pokušava da pronadje nove energetske izvore. Svetska banka je prošle nedelje najavila dodatnih 400 miliona dolara za prvo postrojenje za skladištenje plina ispod turskog jezera Tuz, jednog od jezera sa najvećim salinitetom na svetu.

Turska je u pogledu potražnje električne energije na drugom mestu u svetu, odmah iza Kine.

Do 2023. godine, Turska namerava da poveća udeo obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije na 30 odsto.

Svetska banka je osigurala sredstva i za izgradnju drugog po veličini naftovoda u svetu Baku-Tbilisi-Čejhan, kojim se nafta iz Azerbejdžana transportuje do Turske, ali i za druge energetske projekte na Južnom Kavkazu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svetska banka: Pozajmica Turskoj 350 miliona dolara

Izvor: GdeInvestirati.com, 12.Jul.2014, 12:22

ANKARA - Svetska banka je odobrila Turskoj pozajmicu u vrednosti od 350 miliona dolara za potrebe Projekta integracije obnovljive energije. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.