ŠANSA KOJA SE NE PROPUŠTA: U Arilju se sve više prelazi na bezvirusne sadnice maline, subvencioniše i država (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 18:19

ŠANSA KOJA SE NE PROPUŠTA: U Arilju se sve više prelazi na bezvirusne sadnice maline, subvencioniše i država (FOTO)

Kupovinu bezvirusnog sadnog materijala od ove godine subvencioniše i Ministarstvo poljoprivrede, pa je cena mnogo povoljnija i kvalitene sadnice dostupne svima.

U nadaleko čuvenom ariljskom malingorju posla ima svih 365 dana u godini, a vredni proizvođači već sada se spremaju za novu sezonu, jer iako je prošla godina bila dobra, svaka sledeća je izazov.

Na desetine hektara ovde je posađeno crveno zlato, a mnogo faktora utiče na uspeh. Dobra cena je ono >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što najviše zanima malinare, ali dok srpska malina dođe do prodaje seljak prođe mnogo muka, jer zaraditi može samo ako ima šta da proda, pa je kvalitet zasada najvažniji.

- Svi mi imamo te stare zasade koje su posadili naši očevi. Od njih su uzimani pelceri i pravili se novi. Međutim, nisu se baš najbolje pokazali i mnogo manje rađaju nego zasadi stari i po nekoliko decenija. Sada smo odlučili da u svoje malinjake stavimo sertifikovane bezvirusne sadnice i nadamo se odličnom rezultatu, jer tamo gde smo već to uradili prinosi su bili mnogo veći. Naš posao je fabrika pod otvorenim nebom, uvek je neizvesan, a mi kao proizvođači moramo učiniti sve da u vreme berbe zaista imamo šta da uberemo jer sve ostalo je propast - izjavio je Ljubiša Milijanović, malinar iz sela Stupčevići kod Arilja.

Ovaj domaćin gaji maline na 40 ari, a ostao je veran starom dobrom vilametu koji je posađen na 20, a na drugoj polovini je eurosadora, koja rađa u jesen pa u vreme te berbe nema problema sa pronalskom radnika. Njegovi zasadi sada će biti podmlađeni, a na leto očekuje plodove prve klase. Pored Ljubiše, sve je više malinara koji se takođe odlučuju na ovaj potez i sade samo bezvirusne sadnice na svoje plantaže.

- U Arilju na pojedinim mestima postoje novi zasadi koji su dali samo 500 kilograma po hektaru, što je bilo poražavajuće. Tada su naši voćari shvatili da nešto treba da menjaju i da ulažu u svoju proizvodnju, kako bi imali profit. Bezvirsune sadnice, koje u Srbiju stižu iz Holadnije, pokazale su se kao idealne za ovo podneblje i daju velike prinose, izuzetno visokog kavaliteta koji odlično prolaze na tržištu. Sve je više domaćina koji su se na tradicionalan način bavili malinarstvom, a sada prave nove zasade sa bezvirusnim sadnicama, jer znaju da samo na taj način mogu ostati u proizvodnji i biti konkuretni - rekao je Mile Radisavljević iz Atp Irrigation-a.

Kupovinu bezvirusnog sadnog materijala od ove godine subvencioniše i Ministarstvo poljoprivrede, pa je cena mnogo povoljnija i kvalitene sadnice dostupne svima, a težnju da se malinari konačno promene svoje zasade i na taj način ostvare veći profit izrazio je i ministar Branislav Nedimović, prilikom posete ovom kraju, navodeći da je ovo šansa za sve njih i da ne bi trebalo da je propuste.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.