SAD traže 5,5 milijardi za zaštitu: Bez dogovora SAD i Južne Koreje

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traže 5,5 milijardi za zaštitu: Bez dogovora SAD i Južne Koreje

Vašington/Seul -- Južna Koreja i SAD nisu postigle dogovor o doprinosu Seula u smeštanju oko 28.500 američkih vojnika, nakon što postojeći ugovor istekne 31. decembra.

Iz Južne Koreje poručili su da Vašington traži do pet milijardi dolara godišnje. Ovaj iznos je više nego petostruko veći u odnosu na ono što Južnokorejci sada plaćaju.

Kao deo svoje politike "prvo Amerika", američki predsednik Donald Tramp zatražio je da mnogi američki saveznici, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO članice i Japan, plaćaju više za odbranu.

Često je optuživao Južnu Koreju da je bogata država koja profitira od američkih vojnih snaga, koje su u toj zemlji stacionirane kao nasleđe Korejskog rata i stalne pretnje Severnoj Koreji.

Nepostojanje dogovora moglo bi da rezulira ponavljanjem događaja od prošle godine, kada su dve zemlje propustile rok 31. decembra, ali postigle retroaktivni sporazum sledeće godine.

Neki stručnjaci, i američki i korejski, upozorili su da bi, ako se ne postigne sporazum, mogla biti dovedena u pitanje celokupna budućnost američkog prisustva u Južnoj Koreji.

Sledeći pregovori biće u SAD u januaru, a tačan vremenski raspored još nije utvrđen, piše Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje navodi da su njihovi pregovarači naglasili potrebu za "poštenim, razumnim i obostrano prihvatljivim sporazumima", koji će ojačati savez.

"Dve strane su proširile svoje međusobno razumevanje kroz mnoge rasprave, uprkos razlikama u svojim stavovima o raznim pitanjima, i odlučile da nastave bliske konultacije", navodi se u saopštenju Južne Koreje.

Glasnogovornik američke ambasade u Seulu odbio je da komentariše.

Ovaj spor je bio jedan od retkih znakova razdora u "tesnom" savezu koji je već 70 godina stvorio tampon zonu protiv severnokorejske agresije. Dve Koreje ostaju u tehničkom ratnom stanju pod primirjem, a ne mirovnim sporazumom, kojim je okončan Korejski rat.

U Južnoj Koreji je bilo nekoliko javnih protesta protiv američkih poziva za dodatnim novcem.

Južnokorejci se protive većem plaćanju, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak na čikaškom Veću za globalna pitanja, pri čemu je samo 4 odsto ispitanika reklo kako bi Seul trebalo da udovolji Trampovim zahtevima.

Ipak, 74 odsto ispitanih reklo je da podržava dugoročno postavljanje američkih trupa u Južnoj Koreji.

Ako se ništa ne postigne, najneposredniji učinak može biti na hiljade južnokorejskih civila koji rade za američku vojsku, i koji bi mogli biti neplaćeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.