SAD planiraju ekonomsku intervenciju od preko bilion dolara

Izvor: B92, 21.Mar.2020, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD planiraju ekonomsku intervenciju od preko bilion dolara

Vašington -- Bela kuća i Kongres približili su stavove o izdvajanju više od bilion dolara ekonomske pomoći za saniranje efekata epidemije koronavirisa.

Razgovori će ipak biti nastavljeni danas, nakon izliva besa američkog predsednika zbog jučenovinarskih pitanja o širenju korona virusa.

Juče po svemu bio nesvakidašnji dan u američkoj prestonici.

Dok je Kongres nastojao da donese jednu od najambicioznijih odluka o pomoći domaćinstvima i američkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomiji, predsednik SAD je javno demostrirao ljutnju i bes i to u trenutku kada je cela nacija izolovana i zabrinuta zbog otežanog rada zdravstvenih službi i recesije.

Upitan šta ima da poruči zabrinutoj naciji Tramp je uvredljivo odbrusio novinaru koji je postavi to pitanje "...poručujem da ste vi užasno loš izveštač".

Izvori iz američkog Kongresa tvrde da je tokom jučerašnjih razgovora došlo do napretka, ali da dogovor nije postignut kako je i planirano - do kraja dana.

Državni sekretar za finansije Stiven Mnučin izjavio je da su svi naporno radili, dok je lider republikanske većine u Senatu Mič Mak Donel upozorio da nacija očekuje hitno preduzimanje značajnih koraka.

Preliminarno glasanje u Senatu je zakazano za sutra, a Mak Donel najavljuje da će konačna odluka o ekonomskoj intevenciji biti doneta u ponedeljak.

Republikanci se zalažu za pomoć u iznosu od preko US $1biliona, ali demokrate tvrde da to nije dovoljno.

Sekretar za finansije Mnučin odvojeno se sastao sa demokratam u Kongresu - predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i liderom demokrata u Senatu Čakom Šamerom, koji su ga upoznali sa svojim prioritetnim zahtevima.

Predsednik Tramp je pozdravio republikanski plan ekonomske pomoći i konstatovao da je ta mera neophodna za stabilizaciju ekonomije.

Ostalo je nejasno da li predsednik SAD namerava da primenom vanrednog zakona o Odbrambenom režimu proizvodnje primora američke fabrike da proizvode deficitarnu medicinsku opremu i lekove.

Sekretar za finansije zatražio je od predsednika i da aktivira meru uvedenu tokom Korejskog rata i poveća proizvodnju respiratora i druge opreme, a predsednik je pristao na to.

U petak uveče Bela kuća je saopštila da je jedan član kabineta potpredsednika Majka Pensa poztivan na korona virus, ali jedan Pensov saradnik je izjavio da zaražena osoba nije imala blizak kontakt ni sa predsednikom ni sa potpredsednikom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD planiraju ekonomsku intervenciju od preko bilion dolara

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Mar.2020

Bijela kuća i Kongres približili su stavove o izdvajanju više od bilion dolara ekonomske pomoći za saniranje efekata epidemije koronavirisa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.