SAD najavljuje novu fabriku nikla u Tanzaniji

Izvor: B92, 31.Mar.2023, 12:56

SAD najavljuje novu fabriku nikla u Tanzaniji

Potpredsednica SAD Kamala Haris najavila je planove za jačanje trgovine i ulaganja u Tanzaniju.

Haris je pomenula novo partnerstvo u 5G tehnologiji i sajber bezbednosti, kao i plan kompanije Life Zone Metals da, uz podršku SAD, otvori u Tanzaniji novu fabriku za preradu minerale koji idu u baterije električnih vozila, preneo je Rojters.

"Ovaj projekat je važan i pionirski model, koji koristi inovativne standarde niske emisije, a važno je istaći da će sirove minerale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uskoro u svojoj zemlji prerađivati Tanzanijci", rekla je Haris.

Kazala je da će fabrika isporučivati nikl za baterije u SAD i svetsko tržište od 2026. godine.

Potpredsednica SAD otputovala je u nedelju u Ganu pre nego što je u sredu kasno odletela u prestonicu Tanzanije Dar es Salam, gde se danas sastala sa predsednicom Samijom Suluhu Hasan.

"Radeći zajedno, naš istovetni cilj je da povećamo ekonomske investicije u Tanzaniji i ojačamo naše ekonomske veze", rekla je Haris.

Ona je navela niz inicijativa, koje su uključene u novi memorandum o razumevanju između Eksportno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM) i vlade Tanzanije.

To će omogućiti finansiranje do 500 miliona dolara za pomoć američkim kompanijama da izvoze robu i usluge u Tanzaniju u sektorima uključujući infrastrukturu, transport, digitalnu tehnologiju, klimatsku i energetsku sigurnost i proizvodnju električne energije.

Agencija navodi da je Kina je mnogo investirala u Afriku u poslednje dve decenije, a prošlog novembra tanzanijska predsednica sastala se s kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom državne posete Pekingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.