SAD div se sprema za teža vremena - seku skoro 20.000

Izvor: B92, 01.Nov.2018, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD div se sprema za teža vremena - "seku" skoro 20.000

Detorit -- Američki proizvođač automobila "Dženeral Motors" objavio je da je u trećem kvartalu imao 2,5 milijarde dolara dobiti.

Međutim, ipak nastavlja smanjenje rashoda, te je ponudio otpremnine za 18.000 kancelarijskih službenika.

Kompanija je saopštila da je tačno da je GM sada u dobrom stanju, ali da je potrebno da se kompanija smanji da bi se pripremila za teža vremena dok se priprema za budućnost električnih i autonomnih vozila.

"Čak i s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napretkom koji smo ostvarili, preduzimamo proaktivne korake da ubrzamo naše napore i rešavamo opšte poslovanje. To radimo dok su naša kompanija i privreda jaki", navodi se u saopštenju.

Saopštenje o poslovnim rezultatima i ponuđenim otpremnina zaposlenima za odlazak, uticali su na rast akcija GM u trgovanju na berzi u sredu popodne. Akcije su porasle za 8,6 odsto, na 36,43 dolara, posle gotovo stalnog pada od juna.

Ponude za odlazak uz otpremninu date su zaposlenima u Severnoj Americi sa 12 ili više godina staža u kompaniji. Portparol kompanije nije hteo da kaže da li pri smanjenju broja zaposlenih GM ima konkretan cilj, niti je rekao da li će biti otpuštanja ako suviše malo zaposlenih prihvati ponudu.

Zaposleni imaju rok do 19. novembra da donesu odluku, a ukoliko odluče da će otići, kompaniju treba da napuste do kraja ove godine. GM ima 50.000 zaposlenih u Severnoj Americi.

GM je izveštajem o kvartalnim poslovnim rezultatima iznenadio Vol Strit. Tome su doprinele jake cene modela GM širom sveta, a posebno u SAD gde kompanija ima nove verzije pikapa "Ševrolet Silverado" i "GMC Siera".

"Naša disciplina se isplatila tokom ovog kvartala", rekla je finansijska direktorka Divija Surjadevara i dodala da veruje da su jake cene održive dok firma bude širila asortiman lakih pikap vozila i polako izbacivala teže verzije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.