Izvor: Blic, 09.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD će dodatno povećati pomoć Srbiji

SAD će dodatno povećati pomoć Srbiji

BEOGRAD - Završna dva dana posete Vašingtonu biće ispunjena važnim razgovorima sa senatorima i kongresmenima, a cilj našeg lobiranja je dobijanje što čvršćih garancija da će sve što je proteklih dana obećano u sklopu pomoći Srbiji biti ispoštovano u predviđenom roku. Nadamo se da će finansijska podrška započetim reformama biti i veća od cifara koje se trenutno navode u javnosti - kaže u izjavi za 'Blic' iz Vašingtona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za Goran Pitić, republički ministar za ekonomske veze sa inostranstvom, član jugoslovenske delegacije koja je u višednevnoj poseti SAD. Pitić naglašava da zvanični predstavnici američke administracije nisu uslovljavali pomoć Srbiji, ali su pokazali veliki interes da se upoznaju sa ekonomskim i političkim prilikama u Srbiji i budućim potezima vlasti, ne samo u oblasti reformi, već i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Jasno nam je stavljeno do znanja da se na Srbiju gleda kao na zemlju koja najviše može da doprinese stabilnosti regiona i SAD će joj pomoći u tome. Američki zvaničnici su potvrdili da će nam biti upućena pomoć i pri otplati duga Pariskom klubu, samo je pitanje da li će to biti u okviru sume koja je planirana u njihovom budžetu za iduću godinu ili kao vanbudžetska podrška - navodi Pitić.

Odgovarajući na pitanje da li je tokom ove posete bilo reči o deblokadi zamrznutih računa jugoslovenske privrede i banaka u SAD, Pitić naglašava da je to 'usput pominjano, jer je zvanični stav da se to neće rešavati u paketu, već će svaki račun biti slučaj za sebe'.

- Kad je u pitanju novac pravnih lica protiv kojih se ne vodi nikakav spor, očekujemo da ti računi uskoro budu odmrznuti - kaže Pitić.

Na značajnija direktna ulaganja američkih biznismena u našu privredu, prema njegovim rečima, još će se čekati, ali je važno da se ubrzano radi na stvaranju ambijenta da njihovi ulozi budu zaštićeni. M.Vuković Senat velikodušniji od Kongresa

Za Srbiju je značajno što je američka administracija stala na stranu predloga Senata da 115 miliona dolara, koliko za sada obećano kao bespovratna pomoć za iduću godinu, budu upućeni samo Srbiji. Predlog Kongresa je bio da se pomoć SRJ raspodeli tako što bi Srbija dobila 85, a Crna Gora 60 miliona dolara, ali smo mi predočili da bi trebalo da se ima u vidu da je Srbija po društvenom proizvodu veća 15 puta od Crne Gore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.