SAD: Banke cvetaju uprkos krizi

Izvor: B92, 28.Dec.2012, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Banke "cvetaju" uprkos krizi

Vašington -- Banke u Sjedinjenim Američkim Državama završavaju ovu godinu sa najvećim profitom još od 2006. godine, pokazuju zvanični podaci.

Istovremeno je broj banaka koje su tokom proteklih 12 meseci bankrotirale bio najmanji od početka finansijske krize 2008. godine.

Prema podacima američkih banaka koje je prikupila agencija AP, u tri meseca zaključno sa septembrom, američke banke su ostvarile zaradu od ukupno 37,6 milijardi dolara, prema 35,3 milijarde dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz istog perioda lane.

To je najbolji rezultat od drugog kvartala 2006. godine, što je značajno pre početka finansijske krize dve godine kasnije.

Poređenja radi, na vrhuncu Velike Recesije u poslednjem tromesečju 2008, banke u SAD su ostvarile gubitke od 32 milijarde dolara, pokazali su podaci.

Pored toga, u SAD je ove godine pao broj banaka koje su bankrotirale. Ta sudbina je 2009. godine zadesila 140 banaka, da bi naredne godine njihov broj porastao na 157, što je najviše još od bankarske krize sa početka devedesetih godina prošlog veka.

Prošle godine su američki regulatorni organi naložili gašenje 92 banke, dok je ove godine broj bankrota pao na 51, što je i dalje iznad uobičajenog broja, pošto u zdravoj privredi godišnje u proseku bakrotira tek četiri ili pet banaka. Značajno smanjenje slučajeva bankrota među bankama u SAD ipak ukazuje na poboljšanje stanja u tom sektoru, istakao je AP.

Podaci američke Federalne službe za osiguranje depozita su pokazali da su američke banke ove godine lakše odobravale kredite, pa je tako obim zajmova za potrošače porastao u 12 meseci zaključno sa 30. septembrom za 3,2 odsto u odnosu na prethodnih 12 meseci.

Veći obim kreditiranja podstiče potrošnju, koja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD. Ipak, ukupno kreditiranje je i dalje značajno ispod nivoa koji se smatra poželjnim na duže staze, istakla je agencija AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banke SAD imale najbolju zaradu od 2006.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Dec.2012

Američke banke završavaju 2012. godinu sa najboljim zaradama od 2006. i manje bankrotstava u odnosu na bilo koji period od početka krize 2008. godine. One doprinose rastu ekonomije koju su usporili visoka stopa nezaposlenosti, stagnacija zarada, slaba proizvodnja i pad potrošnje. Ove godine,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.