Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S burekom u Evropu

Kad mu je pre tri godine zet Dragan Ristić predložio da počnu da izvoze burek u Zapadnu Evropu, Dragiša Milovanović, vlasnik prokupačkog preduzeća „Hameum Internacional", glasno se nasmejao i ne sluteći da će samo nekoliko meseci kasnije postati prvi izvoznik bureka iz Srbije.

U poslednjih nekoliko godina, Milovanović je izvezao ukupno oko 50 tona bureka na tržišta Švajcarske, Austrije i Nemačke, a da su ovdašnje mlekare i mesare imale sertifikat za izvoz prerađenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesa i sira na tržište EU, izvezao bi daleko veću količinu. Milovanović je već ugovorio izvoz prvih 12 tona bureka s mesom i nadevima od povrća i voća u Nemačku, Holandiju i Švajcarsku, i to nakon što su domaće mesare dobile sertifikate za izvoz prerađevina od mesa na tržišta EU.

- U narednim nedeljama izvešćemo i burek s mesom, što je za nas veliki pomak. Do sada smo se dovijali i izvozili smrznuti prazan burek, ili sa nadevima od povrća i voća. I evo, sada ćemo izvesti prvi burek s mesom, što je već pomak. Ipak, najviše nas interesuje izvoz bureka sa sirom, koji je i najtraženiji i čini 75 odsto proizvodnje bureka. Očekujem da naše mlekare najkasnije do kraja godine dobiju sertifikat za izvoz u EU i odmah krećemo i sa izvozom bureka sa sirom. Tada ćemo mesečno izvoziti između 20 i 25 tona bureka, što će na godišnjem nivou predstavljati obrt od oko milion evra - kaže za „Novac" Milovanović.

Tražnja na Zapadu postoji, i to ne samo među našim gastarbajterima već, kako kaže Milovanović, i među strancima, za koje je srpski burek prava poslastica.

Smrznuti burek u pakovanju od četvrt kilograma, u marketima u Roterdamu ili Minhenu košta od dva do dva i po evra u zavisnosti od marže prodavca.

- Kupaca ima, to je tražena roba, a ukus bureka, nakon zagrevanja u rerni ili mikrotalasnoj pećnici, isti je kao i našeg svežeg bureka - tvrdi Milovanović.

Milovanovićeva kompanija trenutno zapošljava 40 radnika, ali će mu, kako najavljuje, od Nove godine biti potrebno daleko više, s obzirom na očekivani rast izvoza.

- Uložio sam preko 200.000 evra u izvozni program - od kupovine hladnjača, opreme, traženja tržišta, ali očekujem da ću za prvih šest meseci naredne godine da povratim uložena sredstva. Zato mi više nije smešna ideja da izvozim burek, naprotiv - verujem da će to biti visokoprofitabilna delatnost - kaže Milovanović.

Od Slovenije do Australije

Da za specijalitetom iz Prokuplja postoji veliko interesovanje potvrđuje i činjenica da je Milovanović već u pregovorima sa slovenačkim „Merkatorom" da se na rafovima ovog lanca u Sloveniji od Nove godine nađe i njegov burek sa sirom. Zainteresovani se javljaju i iz SAD, Australije, ali i iz arapskih zemalja, s obzirom na to da „Hameum Internacional" ima halal sertifikat potreban za izvoz u te zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.