S&P o stanju ruske ekonomije: U junu blag pad, i dalje ekspanzija

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 17:44

S&P o stanju ruske ekonomije: U junu blag pad, i dalje ekspanzija

Indeks menadžera nabavke (PMI) u Rusiji je u junu neznatno pao na 52,6 poena sa majskih 53,5 poena, saopštila je danas američka agencija S&P Global.

"Ova blagi pad u odnosu na maj je nastao zbog sporijeg rasta proizvodnje i novih narudžbina", navodi S&P Global, prenosi Tas.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok je rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznad 50 ukazuje na stanje ekspanizije, odnosno rasta ekonomske aktivnosti.

Ruska ekonomija je već 14 meseci u ekspanziji, a proizvodnja je porasla 11. mesec zaredom zbog bržeg priliva novih porudžbina i klijenata, uz stalno poboljšanje domaće i inostrane potražnje, navodi se u izveštaju.

Zaposlenost je rasla sporijim tempom nego u maju, kada je zabeležen rekordan 22-godišnji rast, ali je i dalje bila na solidnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.