S&P: Udar na šest evropskih banaka

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S&P: Udar na šest evropskih banaka

Američka bonitetna agencija Standard i Purs snizila je kreditni rejting šest evropskih banaka, među kojima švajcarske Kredi Svis i britanske HSBC holdings.

Obrazloženje za obaranje rejtinga je da su male šanse da vlade tih zemalja pruže pomoć u slučaju izbijanja krize.

Među bankama kojima je snižen dugoročni rejting su britanske banke Barkliz i Lojds benking, ali je isto tako oboren kratkoročni rejting britanskih banaka Standard čarterd i Rojal benk ov Skotland, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi njujorška agencija Blumberg.

Rejting još šest banaka iz Nemačke i Austrije, S&P je stavio na posmatranje, uz mogućnost sniženja, među kojima je i Dojče banka, Erste grupa, Rajfajzen banka i Unikredit banke Austrije.

"Kreditori u Britaniji, Austriji i Nemačkoj određeni su za snižavanje rejtinga, jer su ove države početkom ove godine usvojile propis koji zahteva da, u slučaju krize, najpre kreditori pretrpe gubitak a ne poreski obveznici", navodi se u obrazloženju kreditne agencije, i dodaje da su u tim državama ovi propisi uvedeni godinu dana ranije nego u preostalih 28 članica Evropske unije.

S&P je, takođe, istakao rizik koji je povezan s visokim udelom kredita u francima u Austriji, kao i u istočnoj i srednjoj Evropi. Ti krediti, prema saopštenju agencije, mogu uticati na profitabilnost banaka ako bi došlo do dalje snažne apresijacije franka.

"Slabljenje performansi banaka može u nekim zemljama srednje i istočne Evrope da poveća pritisak na kreditne sposobnosti tih bankovnih grupa", naveo je S&P.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.