Ružić i Ruf o reformama u javnom sektoru

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2017, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić i Ruf o reformama u javnom sektoru

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas u razgovoru u Beogradu sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejsom Rufom da se sistem javnog sektora menja iz temelja, jer je cilj da on bude efikasan, ekonomičan i upravljiv.

On je podsetio da su popisana radna mesta u javnim službama i da je broj oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom smanjen na oko 870.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Sve javne službe će morati da usklade svoju unutrašnju organizaciju i poslove s katalogom i tu neće biti više zloupotreba i izmišljanja radnih mesta samo u svrhu zapošljavanja", istakao je Ružić, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo je pripremilo, kako je naveo, set nacrta zakona koji uređuju radnopravne odnose i vrednovanje rada i sistem plata u javnim službama, autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama i da je plan da se oni vrlo brzo nađu pred poslanicima.

Takav sistem je, po njegovoj oceni, pravičan jer svim zaposlenima u javnim službama omogućava pođednako vrednovanje rada i nagrađivanja za zalaganje i rezultate, što će pozitivno uticati na njihovu motivisanost i kvalitet usluga, navodi se u saopštenju.

Ružić je istakao da u državnim i lokalnim administracijama trenutno ima oko 6.700 ljudi manje nego što je propisani maksimum.

On je kazao da se pripremaju zakoni i prateći propisima koji regulišu plate zaposlenih u ostatku sistema javne uprave, koji bi trebalo da budu usvojeni do kraja ove godine.

Tehnička misija MMF-a od juče je u poseti Beogradu i s predstavnicima vlasti će razgovarati o fiskalnim kretanjima, reformama u javnom sektoru i pripremi budžeta za 2018. godinu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

MMF: Dižete minimalac? Kakve su posledice

Izvor: B92, 14.Sep.2017

Ruf je u razgovoru ocenio da je u resoru Ministarstva privrede primetan napredak, dok su u pojedinim segmentima resora i dalje prisutni rizici...Ministar privrede Goran Knežević predstavio je danas, na sastanku sa šefom MisijeMMF Džejmsom Rufom, aktivnosti koje to ministarstvo preduzima u cilju popravljanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.