Plate u javnim službama bile depresirane; Malo falilo za reformu

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plate u javnim službama bile depresirane"; "Malo falilo" za reformu

Beograd -- Svaku reformu treba uvoditi što je brže moguće, ali je ne treba sprovoditi brzopleto, kaže Branko Ružić povodom odlaganja primene platnih razreda za godinu dana

Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, za TV Prva objašnjava odlaganje time što je na sednici Vladi Srbije odlučeno da se urade dodatne finansijske analize imajući u vidu da se menja kompletan sistem zarada iz korena.

"To je veliki posao, radi se o 13 platnih grupa i od 3-9 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << platnih razreda po tim grupama koje opredeljuju složenost poslova koje zaposleni obavljaju i nijansiraju razlike u okviru njih", kaže Ružić i dodaje da je "falilo malo vremena da dođemo do sveobuhvatnog i održivog rešenja".

Uz to, Ružić podseća i na to da je došlo i do sektorskog povećanja zarada i objašnjava da "ne može da koincidira promena čitavog sistema i sektorsko povećanje zarada".

Objašnjavajući rast plata u javnom sektoru, Ružić kaže da se puno govori o odlasku medicinskih sestara u inostranstvo i tome da imamo veliki deficit u broju inspektora i pita "pa kako da ih zadržite ako im ne povećate plate?"

Dodaje i da su zbog teške finansijske situacije koju smo imali plate u javnim službama bile depresirane, kao i da država radi na tome da smanjenjem određenih poreza otvori vrata da i plate u privatnom sektoru budu veće.

Pred poslanicima Skupštine Srbije našlo se devet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Čak pet propisa odnosi se na izmene i dopune važne za reformu plata u javnom sektoru i odlaganje primene platnih razreda za godinu dana, a Vlada produžava i zabranu zapošljavanja. Fiskalni savet kaže da to nije dobra odluka i da plate u javnom sektoru rastu više nego u privatnom.

Predsednik Saveta Pavle Petrović istakao je da je neophodno da se uradi sistematizacija, da se vidi u kojim sektorima nedostaju radnici. Istovremeno sa zabranom zapošljavanja izmene propisa se odnose i na uvođenje kompetencija kao principa za zapošljavanje i napredovanje kadrova u državnim službama.

Govoreći o zapošljavanju i "partijskom zapošljavanju" u javnom sektoru, Ružić kaže da "ne može se nikome suspendovati pravo da se zaposli ako ima kompetencije, znanje i veštine, pa i ako ima partijsku knjižicu".

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ružić: Takse Prištine mera očajnika, na potezu Brise

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2018

Uvođenje taksi od 100 odsto za robu iz Srbije je potez očajnika i protivno je Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazumu, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić..."To je odluka Prištine sa političkom pozadinom i kada imate situaciju da su građani koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.