Rusko tržište – šansa za „Ikarbus”

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko tržište – šansa za „Ikarbus”

Beogradski proizvođač autobusa očekuje da će ove godine 90 odsto proizvedenih vozila plasirati u inostranstvo, najviše u Rusiju

Posle prošlogodišnje privatizacije, kada je ruski „Avtodental servis” kupio 39,22 odsto državnog paketa akcija beogradskog „Ikarbusa”, ovaj proizvođač autobusa planira da u 2009. godini najveći deo prihoda ostvari upravo od izvoza u Rusiju. Tako je definisano biznis-planom tog preduzeća, iako u protekla tri meseca nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sklopljen nijedan ugovor sa inostranim partnerima.

Uprkos tome, rukovodstvo fabrike najavljuje da će ove godine proizvodnja biti veća za oko 15 odsto u odnosu na 2008, kada je proizvedeno 300 autobusa. Od toga je sto vozila kupilo Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd”, koje ove godine, zbog nedostatka novca, neće poručiti nijedan novi autobus.

U „Ikarbusu” očekuju da će 90 odsto proizvedenih vozila plasirati na inostrano tržište, iako su svesni da je i tamo opala tražnja, a porasle kamate na kredite. Navedenom bi svakako trebalo dodati i sveopštu ekonomsku krizu, zbog koje je beogradska fabrika autobusa izgubila posao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 27 miliona evra.

Srećko Nijemčević, generalni direktor „Ikarbusa”, kaže da je kompanija „Harington” iz Dubaija prošle godine od našeg proizvođača poručila 350 autobusa, od kojih su neki bili specijalno opremljeni za islamske vernike, ali su kupili samo 80, jer za ostatak nisu imali novca.

– Autobusi se nikada ne prodaju za keš, već na kredit, a zbog svetske ekonomske krize uslovi kreditiranja postaju sve nepovoljniji. Pojedini partneri su odustali od kupovine naših vozila, ali i pored toga očekujemo da ćemo uspeti da izvezemo najmanje 70 odsto ukupne proizvodnje – ističe Nijemčevići dodaje da će autobusi biti prodavani i na domaćem tržištu, navodeći kao primer preduzeće „Lasta” kojem će već u aprilu „Ikarbus” isporučiti 15 vozila.

Najveća izvozna šansa beogradske fabrike, prema Nijemčevićevom mišljenju, jeste rusko tržište gde bi, kako se očekuje, trebalo da bude plasirano dve trećine proizvedenih autobusa.

– Biznis-planom je predviđeno da ove godine proizvedemo oko 350 vozila, od čega ćemo 80 prodati partnerima u Italiji, dok će ostatak ići u Rusiju – naglašava Nijemčević uz očekivanje da će „Avtodental servis” uskoro postati većinski vlasnik „Ikarbusa”.

To bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da omogući još bolju izvoznu poziciju na ruskom tržištu, pogotovo ako se ima na umu da su „Ikarbusovi” autobusi prošli testove na sibirske hladnoće i pokazali odlične rezultate.

Rusi su prošle godine za 7,12 miliona evra kupili 39,22 odsto akcija ove fabrike, da bi im ubrzo, na poziv države, mali akcionari prodali još 10 odsto akcija, tako da je trenutno u vlasništvu „Avtodental servisa” 49,22 odsto preduzeća u koje su obavezni da investiraju 1,4 miliona evra.

Kao jedini veliki proizvođač autobusa u ovom delu Evrope, proteklih godina „Ikarbus” je izgubio tursko tržište, jer su Turci u međuvremenu otvorili fabriku, ali je i dalje neprikosnoven u Srbiji, gde skoro 6.000 ljudi svakodnevno zarađuje za život poslujući sa ovom firmom. Beogradski proizvođač nedavno je uspeo da otvori vrata Evropske unije, kao i Bliskog istoka. Tako je nedavno u Italiju isporučen kontingent od 20 minibusa, a ugovorom koji je potpisan sa bolonjskim „Bredamenarinibusom” predviđena je zajednička proizvodnja i prodaja 200 autobusa godišnje do 2017. godine.

N. Miković

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.