Rusko oružje se nije pokazalo? Ova država bi mogla da ih nadmaši

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 11:48

Rusko oružje se nije pokazalo? Ova država bi mogla da ih nadmaši

Izveštaji o novim poslovima o prodaji francuskog oružja Indiji i Kataru samo su najnoviji znak da francuska odbrambena industrija uzima zamah.

Vest dolazi u trenutku kada ruski izvoz oružja opada nakon rata u Ukrajini, što dovodi do nagađanja da bi Francuska uskoro mogla zauzeti mesto drugog najvećeg svetskog izvoznika oružja nakon Sjedinjenih Država.

Na ovogodišnjoj vojnoj paradi povodom Dana Bastille 14. jula, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu pridružio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se indijski premijer Narendra Modi. Takođe nisu paradirale samo francuske snage. Makron i njegov počasni gost gledali su kako se indijski kontingent Tri-Services probija do Champs-Élysées. U vazduhu su indijske vazdušne snage izvele prolet u borbenim avionima francuske proizvodnje Dassault Rafale.

Za svakoga ko pomno prati međunarodnu trgovinu oružjem, ovo neće biti iznenađenje. Dan ranije, Nju Delhi je dao početno odobrenje za narudžbinu šest podmornica Scorpène i 26 aviona Rafale za indijsku mornaricu. Dve nedelje kasnije, 25. jula, francuski list La Tribune izvestio je da Katar razmatra dodavanje još 24 Rafalea u svoje zalihe, prenosi klix.

Između 2018. i 2022. francuski udeo u globalnoj trgovini oružjem porastao je na 11 posto u poređenju sa 7,1 posto u prethodnom četvorogodišnjem razdoblju, prema godišnjem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) objavljenom u martu. U istom je razdoblju ruski udeo u međunarodnoj trgovini oružjem pao s 22 na 16 posto.

Pregled narudžbina krajem prošle godine i do sada u 2023. pokazuje da će se ovaj obrazac nastaviti. "Trendovi su vrlo jasni za Francusku", rekao je Piter Vezeman, autor izveštaja SIPRI.

Čak i pre indijske narudžbine Rafalea u julu, SIPRI-jeva procena neizvršenih narudžbina za najvrednije sisteme naoružanja sugerisala je da Francuska ostvaruje dobitke na ruskom tržišnom udelu.

"Za Francusku imamo ukupno 210 borbenih aviona [trenutno naručenih], a za Rusiju imamo samo 84. Ovi se brojevi mogu promeniti, naravno, ali oni pokazuju da će Francuska sigurno ostati veliki izvoznik oružja", rekao je Vezeman.

Ujedinjeni Arapski Emirati su 3. decembra 2021. potpisali rekordni ugovor vredan 14 milijardi evra za 80 ratnih aviona Rafale francuske proizvodnje i obvezali se na milijarde evra u drugim ugovorima.

"Rat je bio ponizan izlog za rusku vojnu tehnologiju"

Razlozi za pad prodaje ruskog oružja su različiti, iako su mnogi povezani s ratom u Ukrajini. Zemlje prirodno teže da diverzifikuju svoje dobavljače. Međutim, sukob Moskve i Ukrajine u februaru 2022. znači da ona sada više svoje zalihe oružja usmerava u rat, zadržavajući određene sisteme naoružanja i usredsređujući se na zamenu oružja uništenog u borbi.

Više krugova međunarodnih sankcija Rusiji možda je takođe uticalo na njenu sposobnost da osigura materijale potrebne za proizvodnju oružja, potkopavajući njen izvozni kapacitet. Izveštaji s prve linije rata u Ukrajini takođe su naštetili ugledu ruskog naoružanja.

Rat je bio "ponizan izlog za rusku vojnu tehnologiju", napisao je Kalen Hendriks, profesor međunarodnih pitanja na Univerzitetu u Denveru, u majskom prilogu časopisu Foreign Policy.

"Slike 'bezglavih' tenkova i izveštaji o visokim stopama kvarova ruskih projektila mogu biti delom ratna propaganda, delom stvarnost... Bez obzira na razloge, rat u Ukrajini nije bio posebno uverljiva reklama za rusku vodeću vojnu tehnologiju", napisao je Hendriks.

Neki klijenti takođe su bili razočarani ruskim proizvodima poslednjih godina. Kao najveći svetski uvoznik oružja, Indija ima decenijama dugu vezu s ruskim dobavljačima oružja.

"Indija nije posebno zadovoljna onim što je primila, u tehničkom smislu, od Rusije. Dakle, okrenuli su se Francuskoj", napisao je Vezeman.

Štaviše, SAD "ispoljava veliku moć" na zemlje koje svoje oružje nabavljaju od Rusije, čak i pre rata u Ukrajini, rekao je Vezeman. Indonezija je, na primer, odustala od kupovine ruskih aviona 2021., odlučivši se umesto toga za američke i francuske opcije.

Ali Rusija i dalje drži najveći deo poslova s oružjem u Africi i sa zemljama poput Irana i Kine.

Rafale odigrao ključnu ulogu

Francuski borbeni avioni Rafale iz Dassault Aviationa odigrali su ključnu ulogu u nedavnom uspehu Francuske, kaže Olivier Gras, glavni sekretar EuroDéfense-France, pariskog udruženja civilnih i vojnih zvaničnika.

U službi je već 2002., a tek 2015. Rafale je prvi put izvezen. Dvomotorne avione sada poseduju i njima upravljaju Grčka, Katar, Indija i Egipat, a uskoro se očekuje da će sleteti u Hrvatsku, Indoneziju i Ujedinjene Arapske Emirate, koji su 2021. naručili 80 Standard F4 Rafale.

Isporuke i narudžbine Rafalea na globalnom nivou dosegle su gotovo 500, što je otprilike polovina u odnosu na njegovog glavnog američkog konkurenta, Lockheed Martinov F-35.

Druge su narudžbine takođe potencijalno u pripremi.

Osim političkih razloga za sve veću popularnost Rafalea, Gras je rekao da se avion takođe pokazao kao "kvalitetan" i "svestran" borbeni avion "koji odgovara potrebama pilota", što je "prilično retko među njegovim konkurentima".

I uprkos tome što je Rafale "glavni doprinos" francuskom uspehu u globalnoj trci u naoružanju, Gras je naveo druge uspešne vojne izvoze, posebno tri odbrambene i interventne fregate koje je francuska kompanija Navel Group potpisala s Grčkom 2022.

S izuzetkom Grčke i Hrvatske, Francuska nije uspela da ostvari značajne dobitke na evropskom tržištu oružja uprkos značajnom porastu uvoza oružja s tog kontinenta od početka rata u Ukrajini.

Među evropskim državama koje su članice NATO-a postoji jaka sklonost prema Lockheed Martin F-35 zbog njegove sposobnosti bacanja nuklearnih bombi američke proizvodnje.

Ali cena deonica Dassault Aviationa gotovo se udvostručila od februara 2022., kada je Rusija započela sukob sa Ukrajinom. Upitan ima li francuska industrija oružja direktnu korist od rata u Ukrajini, Gras je rekao da je stvar "delikatna", ističući da je povećanje francuskih poslova s oružjem rezultat dugotrajne politike i prethodi ovom ratu.

Francuska je prestigla Kinu kao treći najveći svetski izvoznik oružja 2021. Izveštaj SIPRI-ja za 2022. dokumentovao je kako je Francuska povećala svoju prodaju za 59 posto u prethodnih 10 godina, više od bilo koje druge zemlje.

Ostaje neizvesno hoće li Francuska nadmašiti Rusiju kao drugi svetski izvoznik oružja. Drugi dobavljači, poput Južne Koreje, beleže lični značajan rast.

Sa svoje strane, Vezeman smatra da je to vrlo realna mogućnost.

"Možda je moguće da 2024., 2025. ili 2026. Francuska postane jednaka - ili nadmaši - ruski izvoz oružja", zaključio je Vezeman piše France24.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.