Rusko-kineska nuklearna elektrana izlazi na more

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2013, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko-kineska nuklearna elektrana izlazi na more

26.04.2013. -

Kina je predložila Rosatomu da osnuju zajedničko preduzeće za gradnju plutajućih nuklearnih elektrana. Elektrane, napravljene po ruskoj tehnologiji, mogle bi da se koriste za napajanje električnom energijom prilikom eksploatacije nafte na kineskom šelfu. Ako zajedničko preduzeće bude napravljeno, to će omogućiti uspostavljanje serijske proizvodnje plutajućih elektrana, što će dovesti do obaranja njihove cene.

Rusija i Kina bi mogle da sagrade flotilu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << plutajućih nuklearki i da ih zajedno koriste. Da je kineska kompanija dala ovaj predlog, izjavio je Džomarat Alijev šef Rusatom Oversiza, firme-ćerke Rosatoma.

Praktično radi se o gradnji brodova bez vlastitog motora, od kojih je svaki opremljen sa dva nuklearna reaktora ukupne snage 70 MW. Nuklearke su predviđene za snabdevanje energijom i gorivom udaljenih priobalnih gradova i sela. To je vrlo perspektivni projekat, koji će biti tražen, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu, smatra profesor Visoke škole za ekonomiju Aleksej Portanski.

- Plutajuća nuklearna elektrana je perspektivni projekat za mnoge zemlje. Ovde u principu postoji interes, projekat može da bude ekonomski vrlo isplativ. Posebno za daleke krajeve, gde je teško dovesti struju. To može biti Daleki istok, neke oblasti, ne mnogo udaljene od luka. Tamo ovo rešenje može biti vrlo, vrlo dobro.

Kini plutajuće nuklearne elektrane mogu biti potrebne za napajanje električnom energijom prilikom eksploatacije ugljevodonika na šelfu. Prema nekim izvorima autor inicijative je China National Nuclear Corporation (CNNC). Međutim još uvek ostaje nepoznanica da li će se u Kini graditi brodovi. S jedne strane kineska brodogradilišta nisu preopterećena i spremna su da rade pod povoljnim uslovima za naručioca. Sa druge strane na kvalitet kineske brodogradnje često se izriču pritužbe. Međutim, ako zajedničko preduzeće bude stvoreno, to pitanje se mora ispravno rešiti, tvrdi rukovodilac Centra za istočne studije Diplomatske akademije MSP Rusije Andrej Volodin.

- Ovde su neophodni proračuni i procene. Kvalitet radne snage određivaće dve strane – kineska i ruska. To je vrlo delikatno pitanje, koje se rešava na bilateralnom nivou, među stručnjacima najvišeg ranga. Prema tome, ako kineska radna snaga bude angažovana, ona će biti visokog kvaliteta.

Gradnja prve plutajuće nuklearne elektrane „Akademik Lomonosov“ počela je 2008. godine u fabrici Baltazavod. Procenjena vrednost projekta iznosi oko 20 i po milijardi rubalja. Međutim, ako proizvodnja plutajućih nuklearnih elektrana bude ušla u serijsku proizvodnju, cena će biti za oko 30 procenata manja.

Artjom Kobzev,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.