Ruski kredit za železnicu u 2014.

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski kredit za železnicu u 2014.

Beograd -- Država je obezbedila novac za učešće u realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu, izjavio je ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović je najavio početak radova u martu, na pruzi Beograd - Pančevo.

Antić je rekao Tanjugu da je Ministarstvo saobraćaja zajedno sa Ministarstvom finansija iz budžetske rezerve obezbedilo učešće Srbije (od 15 odsto) za aktiviranje kredita, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će omogućiti početak radova na izgradnji drugog koloseka od Beograda do Pančeva, uključujući rekonstrukciju postojećeg, kao i Pančevačkog mosta.

"Činimo maksimalne napore i to će obezbediti da vrlo brzo počnemo sa građevinskim radovima koji u ovom periodu mogu da se rade. Mislim da vrlo brzo može da počne nešto da se radi na samom Pančevačkom mostu", kazao je ministar.

Antić je naveo da se kod ostalih projekata predviđenih za finansiranje ruskim kreditom suočavamo sa tipičnim problemom u Srbiji, a to je nedostatak odgovarajuće projektne dokumentacije.

"Ubrzano radimo, Saobraćajni institut CIP, na završetku projektne dokumentacije, a pre svega za rehabilitaciju pruge Beograd-Vrbnica, to jest srpskog dela pruge Beograd - Bar, kao i za deo od Stare Pazove do Novog Sada na železničkom Koridoru 10", naglasio je on i izrazio uverenje da će izrada ta dva projekta biti završena u 2014.

"Znam da je javnost nervozna i da je teško da se shvati - kako je moguće da imamo kredit i da se na njemu ništa neradi", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, u pitanju je zaista ozbiljna projektna dokumentaciji koja zahteva vreme i angažovanje velikog broja stručnjaka. Antić očekuje da 2015. može biti godina u kojoj će Srbija imati ozbiljne projekte i ozbiljne poslove na srpskim prugama.

Simonović je rekao Tanjugu da problem što još nisu počeli radovi nije u Železnicama Srbije, koje su spremne u bilo kom trenutku da započnu posao.

"Mi smo dobili građevinsku dozvolu i spremni smo da radimo istog momenta kada ruska strana kaže", kazao je Simonović dodajući da je država obezbedila sredstva za aktiviranje kredita odnosno učešće sa 15 odsto od vrednosti kredita, za šta je rok do 3. januara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruski kredit za železnicu u 2014.

Izvor: Akter, 02.Jan.2014

Država je obezbedila novac za učešće u realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu, izjavio je ministar saobraćaja Aleksandar Antić

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.