Ruski investitori podižu vrijednost Agrokorovih obveznica

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Apr.2017, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski investitori podižu vrijednost Agrokorovih obveznica

ZAGREB - Povećani interes ulagača za Agrokorove obveznice bio je prisutan i u četvrtak pa je cijena dviju serija koje dospijevaju 2020. godine porasla 9,4 posto, odnosno 5,9 posto.

Tako je jedna dosegla 45,5 posto nominalne vrijednosti, a druga 40 posto, što je značajan pomak (60 i 80 posto), s obzirom da su prije dva tjedna bile na razini od svega 25 posto nominale.

Kako je SEEbiz prekjučer pisao, grupa postojećih ulagača u Agrokorove obveznice spremna je kompaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << osigurati novi kredit od 400 milijuna eura. Imatelji obveznica tražit će veću kamatnu stopu od 4,97 posto po kojoj su četiri banke prošli tjedan odobrile Agrokoru kredit od 80 milijuna eura sa statusom najstarije tražbin.

Taj status kojeg novim kreditorima osigurava Lex Agrokor pokušava izboriti i Sberbank za kredit od 100 milijuna eura odobren u veljači i zbog toga se trenutačno povukla iz financiranja.

Vjerojatno iza recentnih kupnji stoje ruski investitori, kako smo pisali prošloga tjedna.

Maksim Kuvšinov iz Derzhava Banka kladi se na to da ulagači neće trebati prihvatiti smanjivanje vrijednosti duga Agrokora po obveznicama (haircut) veći od 30 posto u sklopu restrukturiranja. On je kupio milijun eura Agrokorovih obveznica koje dospijevaju 2020. godine za manje od 40 centa za euro.

"U super-optimističnom scenariju mogu zamisliti postizanje cijene (pri prodaji) od 80 posto nominalne vrijednosti, ako restrukturiranje ne bude surovo", kazao je.

Agrokorove obveznice iskazane u eurima s rokom dospijeća 2019. godine potonule su na niskih 27,2 centa za euro 10. travnja, nakon čega su se u tri dana popele na 36,5 centa.

Nakon kupnje hrvatskih državnih obveznica koje su padale zbog nagomilanih Agrokorovih problema s dugovima, Pundrovski iz UFG Wealth Managementa kupio je Agrokorove obveznice zbog glasina da ruski zajmodavci neće inzistirati na stečaju kompanije i da će restrukturirati dug.

"To je špekulativna zamisao na vrlo kratki rok. Čekamo da obveznice narastu na 60 posto (nominalne vrijednosti) i izvući ćemo profit".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.