Ruski LNG dominira Europom

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Dec.2018, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski LNG dominira Europom

ZAGREB - Američki LNG nije preplavio Europu, kako se najavljivalo, dapače ove godine isporuke su manje nego 2017.. Realnost je drugačija - sve je više ruskog LNG-a na europskom tržištu, piše portal Logično.

Nakon puštanja u rad drugog dijela projekta faze "Jamal LNG", Rusija je značajno povećala svoj udio na europskom tržištu ukapljenog plina. Prema međunarodnoj konzultantskoj agenciji ICIS, prošlog mjeseca je držala 17% udjela u Europi.

"Od 1. do 26. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << studenog je Rusija bila drugi po količini izvor opskrbe ukapljenim plinom u Europi", napisao je na Twitteru Aleksandar Takrah, zamjenik direktora tvrtke ICIS za LNG Europe.

Istaknuo je kako se udio Rusije povećao na 17%. Katar je ostao na prvom mjestu, čiji je LNG pokrivao 25% ukupnog europskog uvoza. Međutim, Alžir s 15% i Nigerija s 11% su pali na treće i četvrto mjesto. Sjedinjene Države, koje su obećale da će zagospodariti tržištem ukapljenog plina u EU su ostale na dnu "tablice". Američki udio u uvozu europskih zemalja je u studenom iznosio 8% i ostao na istoj razini od listopada, iako se blago povećao u odnosu na rujan. Tijekom svibnja, lipnja i srpnja, američki LNG uopće nije prodavan Europi.

Prema Informacijskom odjelu Ujedinjenog Kraljevstva za energiju (EIA), isporuke američkog ukapljenog plina u Europu su u devet mjeseci ove godine iznosile 1,3 milijarde kubnih metara plina. Usporedbe radi, prošle godine su isporuke američkog LNG-a u Europu bile veće – 2,65 milijardi kubnih metara. Sve je počelo kao pilot projekt, kada je ruska vlada u listopadu 2010. godine odabrala projekt kompanije Novatek. Međutim, izgradnja luke je počela u srpnju 2012. godine, a izgradnja kompleksa 2013. Usred prvih naznaka krize zbog zapadnih sankcija, u prosincu 2014. ruska vlada projekt subvencionira sa 150 milijardi rubalja. Za samo tri godine je kompleks bio dovršen i prvi LNG teret je iz kompleksa "Jamal LNG" isplovio 8. prosinca 2017.

Prvi tanker koji je isplovio je dobio ime po posljednjem direktoru francuske kompanije "Total", Christophu de Margeriu, koji je nekoliko tjedana ranije preminuo u Moskvi. Bivši čelnik francuske kompanije je našao način kako zaobići sankcije i Total ima udio u kompleksu "Jamal LNG", a dio ima i kineski CNPC. Na svečanosti puštanja u pogon kompleksa "Jamal LNG" su bili nazočni ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar energetike Saudijske Arabije Khalid al-Falih."Jamal LNG" je na kraju pokazao sve samo ne "pilot projekt". Tvrtka je odmah naručila petnaest LNG tankera ledolomaca, od kojih je od ožujka ove godine plovilo šest. Za kompleks je do sada izgrađeno 180 kilometara željezničke pruge i sva potrebna infrastruktura.

Prema ranijim predviđanjima, puni kapacitet će postojeći kompleks postići do 2021. godine, možda i ranije, a usporedo se gradi drugi, "Arktik LNG 2" pa će ruskog plina na europskim obalama biti i više.

"Jedina mogućnost da se ruski LNG ne natječe s plinom iz plinovoda u zemljama EU jeste ako europska potražnja za ruskim plinom bude maksimalnog ugovornog i fizičkog kapaciteta, a da Gazprom ne bude u stanju zadovoljiti europske potrebe", dodao je stručnjak, iako u oba slučaja govorimo o ruskom plinu koji u konačnici završava u Europi.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.