Ruske sankcije šansa za srpsko voće

Izvor: Politika, 06.Avg.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske sankcije šansa za srpsko voće

Posle embarga Moskve na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Poljske, očekuje se da izvoz srpske hrane u Rusiju dostigne 300 miliona dolara

Sve je više zahteva ruskih uvoznika za kupovinu voća i povrća iz Srbije, a veća tražnja se očekuje za svinjskim i junećim mesom, ali i za alkoholnim pićima, naročito za rakijom, kažu u Privrednoj komori Srbije. Zbog toga PKS pomaže ukrupnjavanje ponude u zemlji, kao i povezivanje proizvođača sa kupcima iz Rusije, kaže Dejan Delić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samostalni savetnik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS.

Naš sagovornik, međutim, ukazuje da kolika god bila nestašica za nekim proizvodima na ovom velikom tržištu, nadležni ruski državni organi neće odustati od stroge kontrole uvezene robe, insistirajući na propisanom kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti.

Zbog toga je PKS pripremila informaciju o propisanom korišćenju zaštitnih sredstava pri uzgoju voća i povrća i poziva sve zainteresovane proizvođače da se o tome informišu. 

Delić napominje da je odluka ruskih vlasti o zabrani uvoza voća i povrća iz Poljske stupila na snagu 1. avgusta, a kao razlog je naveden mnogo registrovanih slučajeva prekomernog korišćenja preparata kojima se tretira voće i povrće, pre svega pesticida i nitrata i nedozvoljenog nivoa njihovog sadržaja u proizvodu.

U PKS podsećaju da je ukupan godišnji izvoz prehrambenih proizvoda iz Poljske u Rusiju procenjen na oko milijardu dolara. Poljska je najveći svetski izvoznik jabuka i prema procenama ruskih analitičara zabrana će prvenstveno da pogodi taj segment prehrambenih proizvoda. Od ukupnog izvoza poljskih jabuka, 60 odsto se izvozi na rusko tržište, što je u sezoni 2013–2014. iznosilo bezmalo 500.000 tona.

– Proizvođači jabuka iz Srbije izvezli su u prvoj polovini 2014. godine 32.400 tona tog voća, što je dvostruko više nego u istom periodu prethodne godine – kaže Delić. – Izvoz hrane iz Srbije na rusko tržište porastao je u prvoj polovini 2014. godine za čak 68 procenata i dostigao 117 miliona dolara. Očekuje se da do kraja godine vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju dostigne 300 miliona dolara. Prehrambeni proizvodi čine petinu ukupnog izvoza Srbije u Rusiju.

Ruska zabrana uvoza sa Zapada odnosiće se, po svemu, i na govedinu, a izgleda da će ista sudbina zadesiti i američki viski. Tamošnji mediji pišu da je ruska sanitarna inspekcija u njemu našla neke štetne supstance. Zato se procenjuje da bi naša rakija veoma brzo moga da potisne viski.

Izvoz Srbije u Rusiju, sa kojom ima sporazum o bescarinskoj trgovini, u 2013. godini premašio je milijardu dolara. Vrednost našeg izvoza u ovu zemlju u prošloj godini bila je veća za 22,2 procenta nego u prethodnoj, a od 2010. beleži prosečan godišnji rast od 33 odsto.

U prvih šest meseci 2014. ukupna robna razmena između dve zemlje vredela je 1,64 milijarde dolara i veća je za 21,6 odsto nego u prvoj polovini 2013. godine. Izvoz iz Srbije vredeo je 486,7, a uvoz 1,16 milijardi dolara. Najviše smo izvozili ženske hula-hop čarape, pokrivače podova, sveže jabuke, a uvozili energente, koji čine 70 odsto ukupnog uvoza. Deficit u trgovinskoj razmeni Srbije i Rusije je 674 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 42 odsto. Rusija je Srbiji četvrti izvozni i treći uvozni partner.

Posle 2009. godine i negativnih efekata ekonomske krize, koja je uticala i na plasman robe iz Srbije u Rusku Federaciju, prosečan godišnji rast izvoza srpskih proizvoda iznosi 33 odsto.

U Privrednoj komori Srbije očekuju dalji rast vrednosti međusobne robne razmene, naročito našeg izvoza, ali i novih investicija ruskih kompanija, čemu će doprineti velika ulaganja u energetici, saobraćaju i dolazak ruskih banaka i osiguranja.

Potvrdio je to i Konstantin Kosačev, član najužeg rukovodstava Jedinstvene Rusije i direktor „Rosotrudničestva”, odnosno Ruske državne agencije za međunarodnu humanitarnu pomoć i saradnju. On je tom prilikom izjavio da „izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju omogućuje fantastične projekte, ne manje vredne od gasovoda”, i da je siguran „da će se rusko tržište sada mnogo više otvoriti za srpske poljoprivredne proizvode”.

Aleksandar Mikavica

objavljeno: 06.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.