Ruske državne železnice pored pruga u Srbiji obnavljaju i škole

Izvor: Vostok.rs, 27.Avg.2014, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske državne železnice pored pruga u Srbiji obnavljaju i škole

27.08.2014. - Tek prvi korak u okviru projekta pomoći srpskim školama

Sudeći po poslednjim aktivnostima Ruskih državnih železnica u Srbiji, čini se da neće samo srpske pruge doživeti pozitivnu transformaciju, nego će isti slučaj biti i sa pojedinim ovdašnjim školama koje naprosto vape za obnovom, nakon dugih godina propadanja.

Radi se o tome da je po rečima generalnog direktora kompanije „RZD Internešenel“ Sergeja Pavlova, njihova namera da kroz dobrotvorni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rad u oblasti obrazovanja i kulture doprinesu, kako se izrazio, „očuvanju tradicije dobrosusedskih odnosa i učvršćivanju veza između ruskog i srpskog naroda“, a takvo nastojanje je nedavno dobilo i svoj konkretni izraz.

Naime, ta ruska firma je po svojoj sopstvenoj zamisli započela projekat pomoći školama u Srbiji, a prva obrazovna ustanova koja je imala sreću da bude renovirana sa sredstvima iz te donacije je najstarija škola u Pančevu. Ona će na taj način dočekati novu školsku godinu u potpuno novom ruhu, s obzirom da će po kazivanju direktorke škole, Rusi sanirati oronulu školsku zgradu zajedno sa glavnim ulazom, hodnicima, kuhinjom za učenike, a takođe će i kompletno opremiti fiskulturnu salu.

Inače, to je tek prvi korak u okviru projekta pomoći srpskim školama kog realizuju Ruske državne železnice, što znači da se u konačnom zbiru njihova delatnost u Srbiji neće zaustaviti samo na obimnom poslu temeljne modernizacije srpske železničke mreže, nego će ona da bude još sveobuhvatnija. To podrazumeva da će ovdašnje obrazovanje i kultura dobijati sličnu podršku u dužem vremenskom periodu, odnosno tokom cele dugotrajne obnove srpskih pruga, a to se naslućuje i iz izjave koju je u poseti Beogradu dao generalni direktor Ruskih železnica Vladimir Jakunjin, kada je ocenio da veliki projekat rekonstrukcije i izgradnje srpskih pruga, koji se finansira ruskim kreditom od 800 miliona dolara, predstavlja - „tek početak saradnje“.

Dakle, s obzirom da se najstarija pančevačka škola, u kojoj se trenutno izvode radovi na obnovi, simbolički nalazi neposredno pored pruge koju takođe rekonstruiše ista ruska kompanija, otuda se može izvesti opravdana pretpostavka da će ubuduće biti udahnut novi život i drugim obrazovnim ustanovama na trasama koje su predviđene da se modernizuju, a to su pored pruge Beograd-Pančevo, još i pravac Beograd-Bar, te Stara Pazova-Novi Sad.

U svakom slučaju, ako postoji zamajac i potrebna volja da se modernizuje čitava domaća železnička infrastruktura, onda je sasvim realno da neće manjkati entuzijazma da se nešto slično uradi i sa školama u okviru pomenutog ruskog projekta. Uostalom evo šta su još nedavno rekli u Železnicama Srbije na tu temu: „Mehanizacija iz Rusije je najveći građevinski potencijal ikada zabeležen na prugama u Srbiji. Sa takvim mašinama ne samo što mi do sada nismo imali priliku da radimo, nego ni zemlje u širem okruženju.“

Prema tome, u atmosferi gde postoji takav ukupni kreativni potencijal i preduzetnički duh, sasvim je bilo očekivano da se jedan njegov deo usmeri i na srpske škole, kao što smo videli da je to već uspešno bilo učinjeno u slučaju škole u Pančevu.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.