Ruska vakcina nokautirala cene zlata i srebra?

Izvor: B92, 12.Avg.2020, 12:39

Ruska vakcina nokautirala cene zlata i srebra?

London -- Cene plemenitih metala zabeležile su noćas drastičan pad na azijskim tržištima.

Ovo se desilo usled oporavka apetita za rizikom nakon ohrabrujućih ekonomskih podataka i nada u novi američki paket ekonomskih podsticaja koji je pogurao indeks S&P500 blizu rekordnih nivoa.

Cena zlata na spot trgovanju pala je za čak 5,2 posto, na 1.921,50 dolara po unci, što je najveći jednodnevni pad u sedam godina i daleko ispod rekordnog nivoa zabeleženog u petak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 2.072,50 dolara., izveštava Rojters.

Oštar pad vrednosti registrovali su i drugi plemeniti metali, pri čemu je srebro potonulo za čak 13,8 procenata, najviše u jednom danu od oktobra 2008. Na zatvaranju trgovanja cena srebra je bila u padu za 13,4 posto, na 25,24 dolara po unci.

Vrednost platine se stropoštala za 4,7 procenata, na 940,08 dolara, a u istom procentu je pala i cena paladijuma na 2.116,33 dolara po unci.

"Ovo je mini udar. Nismo mogli da ignorišemo jutrošnje udarne medijske naslove o potencijalnoj ruskoj vakcini, tako da se optimizam investitora za ulaganja u kompanijske akcije samo nastavio", izjavio je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

Na američkom terminskom tržištu cena zlata je jutros pala za 4,6 procenata, na 1.946,30 dolara za uncu.

Bolji od očekivanih ekonomskih podataka u SAD uticali su na ubrzanje rasprodaja žutog metala, kaže Edvard Mora, ali dodaje da su izgledi za zlato i dalje snažni.

Proizvođačke cene u SAD su porasle više nego što se očekivalo u julu, a opšti indek S&P na Vol stritu se primakao rekordnom maksimumu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.