Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska privredna delegacija u Beogradu

Delegacije Rusije i Srbije dogovorile potpisivanje celokupnog energetskog aranžmana do kraja godine, uključujući ugovor o kupovini i investiranju NIS-a, izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju i izgradnju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Tadić: Izuzetan napredak.

Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem dogovoreno potpisivanje celokupnog energetskog aranžmana do kraja godine. Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ističe da je postignut "izuzetan napredak"  u pravcu realizacije sporazuma.

Gostujući u Dnevniku 2, generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da Srbija ne treba da brine o snabdevenosti gasom.

"Iako nismo uspeli da izbegnemo posrednika u snabdevanju gasom, ostvaren je napredak u načinu isporuke i plaćanja tog energenta", rekao je Bajatović.

Dogovoreno je mesečno plaćanje garancija, umesto godišnjih.

Miler je decidno potvrdio, pozivajući se na međudržavni ugovor, da će magistralni gasovod kao deo Južnog toka kroz Srbiju biti kapaciteta od najmanje 10 milijardi kubika godišnje, sa mogućnošću da se kasnije kapacitet i poveća.

Gasovod će, kako je naveo prvi čovek ruskog energetskog gigatnta, biti izgrađen najkasnije do 31. decembra 2015. godine, uz mogućnost da bude i ranije, što će zavisiti od izrade studije izvodljivosti.

Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" je, takođe, naveo da dogovor postignut sa zvaničnicima vlasti u Beogradu podrazumeva i Ugovor o kupovini i investiranju NIS-a, izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju i izgradnju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Miler je precizirao da je aranžman za izgradnju gasovoda i podzemnog skladišta gasa potpuno usaglašen, a da je ostalo da se dogovore određeni tehnički detalji oko NIS-a.

Ministar energetike Petar Škundrić potvdio je da bi sva tri ugovora mogla biti potpisana do 20. decembra.

"Jugorosgas" ostaje posrednik

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da će "Jugorosgas" ostati posrednik za kupovinu gasa od Rusije dok se ne potpišu drugi ugovori, ali da će "Gasprom" vratiti "Srbijagasu" vlasnički udeo u toj firmi ćerki "Gasproma".

"Srbijagas" će tako biti vlasnik 49 odsto "Jugorosgasa", a "Gasprom" vlasnik 51 odsto te kompanije, rekao je Bajatović.

Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler objasnio je da nema razlike u ceni gasa i da se cena gasa za isporuke Srbiji ne bi menjala ukoliko ne bi bilo posrednika.

Bajatović je rekao da će isporuka gasa biti nastavljena i da je dogovoreno da se zadrže sve povoljnosti koje je Srbija ranije imala po tom pitanju.

Izuzetan napredak

Predsednik Srbije Boris Tadić i opunomoćeni predstavnik predsednika Rusije Georgij Poltavčenko saglasili su se da je današnji sastanak rusko-srpskog poslovnog foruma doprineo jačanju bilateralne ekonomske saradnje dve zemlje.

Značaj je i u tome što se on događa na dan kada je napravljen "izuzetan napredak" u pravcu usaglašavanja i potpisivanja energetskog sporazuma između Srbije i Rusije, rekao je Tadić.

Posle sastanka koji je okupio više desetina privrednika iz Rusije i Srbije i više ministara Vlade Srbije, Tadić je istakao spremnost za međusobnu saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima.

Poltavčenko je rekao da "nema sumnje" da će razgovori o gasnom aranžmanu biti uspešno završeni, dodavši da će, po potpisivanju tog sporazuma, velike ruske kompanije doći na tržište Srbije.

U sastavu ruske delegacije koja je boravila u Beogradu bili su privrednici iz sektora energetike, farmaceutske i građevinske industrije. 

Pečat na prvi sastanak rusko-srpskog poslovnog foruma stavili su predsednik kompanije PSP FARMAN Branislav Grujić i predsednik Moskovske banke Andrej Borodin, potpisivanjem Sporazuma o rusko srpskom biznis dijalogu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.