Izvor: B92, 21.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska preduzeća žele srpske firme

Beograd -- Ruska preduzeća interesuju se za kupovinu RTB-a Bor, NIS-a, "Prve petoletke" iz Trstenika i skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"'Sojuz metal resurs' (SMR) očekuje ovih dana rezultate tendera za privatizaciju RTB-a, a jedan ruski konzorcijum, koji već sarađuje sa 'Prvom petoletkom', dao je ponudu za kupovinu te fabrike," rekao je za Betu šef ruskog Trgovinskog predstavništva u Beogradu Andrej Hripunov.

On je dodao da su Rusi zainteresovani i za kupovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skladišta gasa u Banatskom Dvoru, a što se tiče južnog kraka gasovoda, koji bi vodio ka bugarskoj granici, do kraja godine biće potpisan rusko-srpski memorandum o realizaciji tog projekta.

"Lukoil, koji je ranije kupio beogradski Beopetrol, i ruski energetski gigant Rosnjenf jesu potencijalni kupci NIS-a, ali se još ne zna kada će biti raspisan tender za prodaju tog javnog preduzeća i pod kojim uslovima", naveo je Hripunov.

Prema njegovim rečima, energenti čine više od 80 odsto ruskog izvoza u Srbiju, koji će do kraja godine iznositi 2,3 milijarde dolara, dok će srpski izvoz u Rusiju iznositi oko 300 miliona dolara.

"Jedan od razloga skromnog izvoza u Rusiju jeste što mala i srednja preduzeća u Srbiji nisu toliko finansijski jaka, pa je rešenja da se udruže i da zajedno ugovaraju špediterske usluge i sertifikaciju", kazao je Hripunov.

Iz Srbije u Rusku Federaciju u prošloj godini najviše su se izvozili lekovi (43,6 miliona dolara) i podne obloge (50,4 miliona dolara), u čemu su najveći udeo imali Hemofarm iz Vršca i Sintelon iz Bačke Palanke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.